Nagyvilág

Jóváhagyták a lengyel koalíciót

Lengyelországban szombaton jóváhagyta a koalíciós megállapodást az előre hozott parlamenti választások győztese, a Polgári Platform (PO) és a centrista Lengyel Parasztpárt (PSL).

A liberális PO vezetőségének a sajtó jelenlétében lezajlott ülésén egyhangúlag szavazták meg a kormányzati együttműködésről szóló rövid nyilatkozatot. A parasztpárt vezetősége ugyancsak elfogadta a megállapodást.

A két párt együttesen 240 (209 + 31) képviselői hellyel rendelkezik a 460 fős parlamentben, a Szejmben. A PO elnökét, Donald Tuskot pénteken bízta meg az új kormány megalakításával Lech Kaczynski elnök. A kijelölt miniszterelnöknek 14 napja van a kabinet összeállítására és a kormány beiktatásához szükséges parlamenti jóváhagyás megszerzésére, de sajtóértesülések szerint Tusk zárt ajtók mögötti, négyszemközti találkozón megállapodott az elnökkel abban, hogy kormánya már jövő péntek délután leteszi a hivatali esküt.

Waldemar Pawlak parasztpárti vezető a kormány alelnöke és gazdasági miniszter lesz. Pártja megkapja a mezőgazdasági tárcát és egy másik minisztériumot. “Koalíciónkat a kompromisszumok keresésére és a kölcsönös bizalomra kívánjuk alapozni” – mondta Pawlak. Tusk elismerte, hogy a két párt különböző értékeket képvisel, de szerinte a PO garantálni tudja, hogy a különbségek nem idéznek elő konfliktust. A lengyeleknek “a liberalizmus és a szolidaritás szintézisét”, valamint azt ígérte, hogy a kormányzati együttműködéssel helyreállítják a normalitás és tisztesség érzését az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik