Nagyvilág

Vihardagály-veszély Észak-Európában

Péntek reggelre nagyobb áradások nélkül tetőzött a brit vihardagály. Nagy-Britannián kívül azonban Hollandiában és Németországban is riadókészültséget rendeltek el, mert 20 év óta a legsúlyosabb vihardagályra lehet számítani.

Az utóbbi fél évszázad legmagasabb angliai vihardagálya a keleti és délkeleti partokat, sőt London alacsonyabban fekvő negyedeit is elöntéssel fenyegette. A brit hatóságok előző éjszaka sürgős riasztást adtak ki arról, hogy az Északi-tenger felett kialakult alacsony nyomású légköri képződmény (ciklon) és az általa keltett szélviharok hatására árhullám indult dél felé a partvidék mentén. A keleti partokról ezreket telepítettek ki, de pénteken délelőttig nem volt nagyobb áradás a veszélyeztetett térségekben.


A Nagy-Britannia északi részét uraló alacsony nyomású zóna, az általa keltett szélviharok és a dagály együttes hatására magas tengerárhullám vonul végig az Északi-tengerről kiindulva egészen a délkeleti partokig. A hatóságok tájékoztatása szerint a legveszélyeztetettebb térségek között van Norfolk, Suffolk és Kent grófság.


Norfolk volt a legveszélyeztetettebb


A brit környezetvédelmi hivatal nyolc térségre adott ki súlyos árvízveszély-figyelmeztetést Norfolk és Suffolk grófságokban. Norfolk alacsonyan fekvő partvidéki területeiről több száz embert telepítettek ki. A nyílt tengerbe betüremkedő földrajzi alakja miatt ez a grófság van leginkább kitéve a dél felé tartó tengerárnak. Anglia két legkeletibb városában, a Norfolk grófságbeli Great Yarmouthban és Lowestoftban hatalmas hullámok ostromolták a parti védműveket, de a víz nem hatolt be a városok belső negyedeibe. Néhány kisebb környékbeli település mindazonáltal víz alá került.



Vihardagály-veszély Észak-Európában 1

Hatalmas hullámok Great Yarmouthban (forrás: bbc)


A délebbre fekvő Felixstowe előző este lezárt kikötője pénteken is zárva maradt a dél felé vonuló tengerár miatt.


Elmúlt a veszély Londonban is


A brit kormány vészhelyzeti tanácskozó testülete (COBRA) csütörtök este két ülést is tartott Gordon Brown miniszterelnök vezetésével. Hilary Benn környezetvédelmi miniszter közölte: három méter magas vihardagály vonul dél felé az Északi-tengeren, és egyes helyeken megvan annak a kockázata, hogy a sekély parti területekhez érve az árhullám átbukik a partvédelmi rendszereken.


Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!


A tengerár tetőzését péntek reggelre várták. Éjszaka megkezdték a Temze torkolatában lévő, Londont védő gátrendszer, a Thames Barrier lezárását. Ez az 1984-re kiépített, 530 méter széles, több acélkapuból álló mozgatható rendszer azt akadályozza meg, hogy a hasonló vihardagályok a Temzén felhatolva elöntsék London belvárosát. Lezárása nem ritka: elkészülte óta eddig 103 alkalommal történt meg.


—-Készültségben Észak-Európa—-


Az ítéletidő miatt Norvégia partjai közelében több nagy olajfúró platformot bezárni kényszerültek, miután az előrejelzések 20 méter magas hullámokat és több mint 100 kilométer/óra sebességgel tomboló szeleket jósoltak. Ezzel a skandináv ország olajtermelésének 10 százaléka bénult meg. Pénteken délelőtt aztán újra megindult a munka az érintett fúrótornyokon.


Nagy-Britannián kívül Hollandiában és Németországban is riadókészültséget rendeltek el, mert 20 év óta a legsúlyosabb vihardagályra lehet számítani a meteorológiai előrejelzések szerint. Hollandiában máris lezárták a rotterdami kikötőt, amely Európa legnagyobb kikötőjének számít. A holland partokon 9-es erősségű szél söpör végig.


Az ország közlekedési minisztériumának szóvivője szerint a vihar hevessége megközelítheti az 1953-asét, amelyben 1800-an haltak meg, és 72 ezren váltak hajléktalanná. 1976 óta most első ízben helyezték riadókészültségbe a gátőrséget Hollandia teljes partvidékén. Az országot, amelynek egyharmada a tengerszint alatt fekszik, több mint 17 500 gát, illetve dűne védi. Az amszterdami Schiphol repülőtér felhívta az utasok figyelmét, hogy járattörlések és késések is elképzelhetők.


Kicsavart fák, lezárt kikötők


A vihar lecsapott a Dániához tartozó, Skócia és Izland között fekvő Faeröer-szigetekre is, ahol megbénult a légi és közúti közlekedés egyaránt. Töröltek több kompjáratot Svédország, Norvégia és Dánia között a Balti-tengeren.


Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!


Németországban a hamburgi központú tengerészeti és hidrográfiai hivatal figyelmeztetett: az Elba torkolatában a víz szintje akár két méterrel is emelkedhet a megszokotthoz képest. A vihar hírére a hamburgi kikötőt is bezárták. Emdenben, a holland határ közelében fekvő városban az Ems folyó három méterrel is meghaladhatja normális vízszintjét.


Franciaországban erős széllökések okoztak jelentős anyagi károkat az ország északi részén, főleg háztetők, falak rongálódtak meg. Néhány fát is kicsavart a szél elsősorban Dunkerque, Tourcoing és Douai körzetében. Személyi sérülés nem történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik