Nagyvilág

Titkos magyar–orosz egyeztetés

A kétoldalú kapcsolatok helyett Budapest kérésére alapvetően az Egyesült Államok politikájáról, Moszkva és Washington viszonyáról tartottak magyar–orosz külügyminisztériumi egyeztetést – írta a Magyar Nemzet moszkvai forrásokra hivatkozva.

Az október 18-i moszkvai megbeszélésen részt vett Székely Árpád nagykövet mellett a külügy Amerikával foglalkozó főosztályát vezető Bus Szilveszter. Megfigyelők szokatlannak tartják, hogy az éves munkaterv keretében Magyarország egy másik NATO-tagországról folytat megbeszélést Moszkvában, ráadásul – mint ellenzéki körökben tudni vélik – a téma magyar felvetésre, a nagykövet közbenjárásával került napirendre – olvasható a lapban.


Az amerikai politikával foglalkozó konzultációk folytatását egyébként a magyar fél a jövőben célszerűnek tartja. Az is meglepő, hogy az orosz szemszögből logikus érveléstől az Egyesült Államok szövetségeseként Budapest nem határolódik el. Így az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek közép-európai telepítése kapcsán sem hangoztatja azt a Washington érvelésével szemben megértő álláspontját, amelyet a védelmi miniszter kifejtett a szocialista pártok közelmúltbeli prágai tanácskozásán. Mint ismeretes, a magyar kormánypárt akkor elhatárolódott a telepítés ellen tiltakozóktól – írta a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik