Nagyvilág

Elrendelték Bhutto házi őrizetét

A pakisztáni hatóságok elrendelték Benazír Bhutto ellenzéki vezető házi őrizetét - közölte pénteken reggel egy magát megnevezni nem kívánó biztonsági illetékes.

Az intézkedést a péntekre Ravalpindibe tervezett nagy kormányellenes tüntetés előtt foganatosították a néhány hete hazatért volt kormányfő ellen. Bhutto iszlámábádi házát páncélozott járművekkel erősített rendőri egységek vették körül.

Nem engedélyezik a tüntetést

Tarik Aziz pakisztáni tájékoztatási miniszter ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy Benazír Bhutto “hivatalosan” nincsen házi őrizetben, de “nem engedik meg egyetlen vezető személyiségnek sem, hogy gyűléseket tartson”. “A törvény egyformán vonatkozik mindenkire, és ennek megfelelően bánunk mindenkivel, aki megsérti azt” – közölte a miniszter a pakisztáni rendkívüli állapot hetedik napján.


Babar Avan, Benazír Bhutto egyik közeli munkatársa szerint ez a lépés is bizonyítja, hogy az iszlámábádi kormányt megrémítette az ellenzéki politikus népszerűsége és nem akarja, hogy hívei között mutatkozzon. Egyúttal hozzátette, hogy ennek ellenére a Pakisztáni Néppárt vezetői megpróbálnak eljutni Ravalpindibe a tüntetésekre.

Nem foghatók a külföldi adók

Újból megszűnt a CNN amerikai és a BBC brit hírtelevízió adása Pakisztánban pénteken, miután a rendkívüli állapot alatt bevezetett tilalmak ellenére rövid ideig mindkettő fogható volt.


Pervez Musarraf államfő szombaton rendkívüli állapotot vezetett be az országban, ezután a kábeltelevízió-szolgáltatóknak megtiltották a pakisztáni magán- és a külföldi televíziók adásának továbbítását.


A BBC és a CNN adása csütörtök este ismét látható volt, de pénteken ismét megszűnt az adás azután, hogy tudósítottak Benazir Bhutto ellenzéki vezető házi őrizet alá helyezéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik