Nagyvilág

Donald Tusk lehet a lengyel miniszterelnök

Donald Tuskot, az előre hozott parlamenti választáson győztes Polgári Platform elnökét bízta meg pénteken az új lengyel kormány megalakításával Lech Kaczynski elnök.

A kijelölt miniszterelnöknek 14 napja van a kabinet összeállítására és a kormány beiktatásához szükséges parlamenti jóváhagyás megszerzésére. Lengyel sajtóértesülések szerint Tusk zárt ajtók mögötti, négyszemközti találkozón megállapodott az elnökkel abban, hogy kormánya már jövő péntek délután leteszi a hivatali esküt. Még előtte, jövő szerdán ismerteti a kormány összetételét és megtartja parlamenti expozéját.

A liberális politikus koalíciós kormány megalakítására készül a Waldemar Pawlak vezette centrista Lengyel Parasztpárttal (PSL), amely már több régióban együttműködik a Polgári Platformmal (PO). A kabinetnek összesen 240 képviselője lesz a 460 fős törvényhozásban.

Tusk az államfő ikertestvérét, Jaroslaw Kaczynskit váltja a miniszterelnöki tisztségben, akinek két éve hatalmon lévő konzervatív Jog és Igazságosság pártja a második helyen végzett az október 21-én tartott választáson.

Az 50 éves, történész végzettségű Tusk a varsói elnöki palotában vette át Lech Kaczynskitól a kormányalakítási megbízásról szóló okmányt egy egészen rövid ceremónia keretében, amely hírügynökségi jelentések szerint nem tartott tovább 30 másodpercnél. A dokumentum átadásakor sem az elnök, sem a kijelölt kormányfő nem tett nyilatkozatot. A ceremónia nem csak rövidségében tért el a korábbi hagyományoktól: nem a szokásos díszteremben tartották, és sajtóértesülések szerint Tusknak még csak írásos meghívót sem küldtek az eseményre.

A PO választási programjában liberális gazdaságpolitikát, a reformok felgyorsítását és az Európai Unióhoz fűződő – a nacionalista Kaczynski fivérek alatt megrendült – kapcsolatok szorosabbra fűzését ígérte a szavazóknak.

Elemzők szerint az új kormánynak a gazdaság – többek között az egykulcsos adórendszer bevezetése – és a külpolitika területén kell kemény harcra számítani a 2010-ig hivatalban maradó Lech Kaczynski elnökkel, aki már kilátásba helyezte, hogy meg fogja vétózni a “liberális” törvényeket. Az elnöki vétó elhárításához nélkülözhetetlen háromötödös többséghez a kormánynak szüksége lesz a parlamentben a baloldali ellenzéki koalíció, a Baloldal és Demokraták (LiD) támogatásához, de az nem ért egyet az összes tervezett reformmal.

Az elnök és a kijelölt kormányfő nem először kerül szembe egymással: ellenfelek voltak a 2005-ös elnökválasztáson. Lech Kaczynski azután került ki győztesen a küzdelemből, hogy kizárólag a gazdagok érdekeit szem előtt tartó liberálisnak bélyegezte Tuskot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik