Külföld

Putyin nemzeti vezető lesz

admin
admin

2007. 11. 08. 09:36

Az elnökválasztás után nemzeti vezetővé szándékozik megtenni Vlagyimir Putyint az Egységes Oroszország. Az állampolgári egység paktumaként létrehozandó tisztség mibenléte elég homályos.

„A választások eredménye nyomán biztosítanunk kell Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak a nemzeti vezető státusát” – mondta Borisz Grizlov, a párt és az állami duma elnöke. A decemberi parlamenti választás lényegében népszavazás lesz Putyin támogatására, de az elnök az alkotmány értelmében nem indulhat egy harmadik mandátumért – fejtette ki. „Putyin szerepét vezetőként és az országban való hitet visszaadó kurzus folytatását a párt és parlamenti többsége fogja megbízhatóan garantálni” – mondta Grizlov.

Kijelentéseiből nem világos, hogy az Egységes Oroszország szán-e valamiféle tényleges jogkört a nemzeti vezetőnek, s az sem, hogy ez életre szóló szerepkör lesz-e. Abdul-Hakim Szultigov, Putyin volt csecsenföldi megbízottja egy újságcikkben javasolta korábban, hogy „az állampolgári egység paktumaként”, „a hatalom új konfigurációjának alapvető elemeként” hozzák létre a nemzeti vezető intézményét „az állampolgári egység paktumaként”.

A paktumot egy „Oroszországi Nemzeti Állampolgári Gyülekezet” fogadhatná el, amelyet az Egységes Oroszország párt hozna létre a választások után. „E sorsdöntő dokumentum aláírása a nép akarata iránti hűségről tett állampolgári fogadalom lesz (…) az állampolgári közösség minden intézményének szintjén. A fogadalmat a nemzeti vezetőnek teszik, aki az orosz emberek fejében és szívében tökéletesíti az alkotmányos rendszert, amely V. V. Putyin elnökségének éveiben épült ki” – véli Szultigov.

A Moszkovszkij Komszomolec „a talpnyalás ősi művészetének kiemelkedő alkotását” látja a cikkben. A leírt fejlett demokratikus állam az iráni berendezkedést kopírozná, amelyben a választott elnök felettese egy ajatollah, a nemzet szellemi vezetője – írta a lap. Úgy véli: nem kétséges, hogy a cikket megjelenése előtt olvasták a Kremlben, s az sem, hogy Putyinnak lesz szerepe az elnökválasztás után is, de az sem kétséges, hogy nem teszi nevetségessé az országot holmi nemzeti zsinatokkal és eskükkel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.