Nagyvilág

Utcai harcok Grúziában

Újra és újra összeáll a tbiliszi parlament előtt tüntető tömeg. A karhatalom szerdán délelőtt már könnygázt és vízágyúkat vetett be, majd kommandósok, rendőrök és katonák követték és gumibotokkal verték a szétszaladó tüntetőket a környező utcákban is.

A Rusztaveli sugárúton, ahol az üldözési jelenetek zajlanak, megjelent egy katonai jármű, amely a helyszíni közvetítések jeleit zavarja. A független Imedi tv-állomás szerint más városokban, így Kutaisziban és Batumiban ugyancsak tüntetések kezdődtek.

Szerda reggel az ellenzék vezetői némi tanácskozás után bejelentették: déli 13 órakor újabb nagygyűléssel folytatják a pénteken megkezdett akciót, amelynek fő követelése immár Mihail Szaakasvili elnök lemondása. A tüntetőket a délelőtt folyamán többször kiszorították, ám ismételten visszatértek: a rendőrök egyre durvábban léptek fel velük szemben, többeket összevertek. A helyszínre érkezett egy kommandós egység is.



Utcai harcok Grúziában 1

Van, hogy a rendõrök is védekezni kényszerülnek (fotó: MTI/EPA)


Az ellenzéki erők péntek óta tartanak többezres nagygyűléseket Tbiliszi legfontosabb sugárútján. A tiltakozók eredetileg a választások időpontjának és a választási rendszernek a módosításáért tüntettek, később azonban Szaakasvili elnök lemondása lett a fő követelésük. Az Imedi magánkézben lévő televízió azt jelentette, hogy a rendőrök több kamerát elvettek a televízió munkatársaitól, és keményen léptek fel az újságírókkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik