Nagyvilág

Rendőrök verték szét a tbiliszi parlament előtti tüntetést

Rendőrök verték szét gumibotokkal szerda reggel a tbiliszi parlament előtti, hatodik napja tartó tüntetést, amelynek résztvevői Mihail Szaakasvili grúz elnök lemondását követelték, ennek ellenére több száz tüntető később visszatért a térre.

A grúz törvényhozás előtt szerdára virradóra csak már mintegy százan tüntettek, köztük 47 éhségsztrájkoló. Az ellenzékiek szerint több személyt letartóztattak, a rendőrség elsődleges adatai szerint őrizetbe vették a megmozdulás egyik szervezőjét, Georgi Haindrava volt államminisztert.

A rendőrök a reggeli órákra a térről kiszorították a több mint száz tüntetőt is – közölte Ivlian Haindrava, az ellenzéki Egyesült Köztársasági Párt vezetője. Később több száz tiltakozó visszatért a térre.

Az ellenzéki erők péntek óta tartanak többezres nagygyűléseket Tbiliszi legfontosabb sugárútján. A tiltakozók eredetileg a választások időpontjának és a választási rendszernek a módosításáért tüntettek, később azonban Szaakasvili elnök lemondása lett a fő követelésük.

Az ellenzék vezetői tanácskozásra ülnek össze, hogy megvitassák a következő lépéseket – mondta Haindrava. Az ellenzék szerdán is tüntetni akart a parlament előtt. Haindrava szerint a rendőrség őrizetbe vette Zurab Marakvelidze ellenzéki vezetőt. Azt is megerősítette, hogy a fivére, Georgi, szintén őrizetben van. Markavelidze és Haindrava szintén azok között voltak, akik éhségsztrájkba kezdtek követeléseik megerősítésére.

Az Imedi magánkézben lévő televízió azt jelentette, hogy a rendőrök több kamerát elvettek a televízió munkatársaitól, és keményen léptek fel az újságírókkal szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik