Külföld

Lemondott a cseh kormányfőhelyettes

admin
admin

2007. 11. 07. 14:07

Benyújtotta lemondását szerdán Jirí Cunek, cseh kormányfőhelyettes és regionális fejlesztési miniszter.

A korábban romaellenes kijelentéseiről elhíresült miniszter, aki egyben a koalíciós Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt elnöke, azután mondott le, hogy az államügyészség úgy döntött: újra megnyitja egy korábbi korrupciógyanús ügyét. Ez arról szól, hogy Cunek még Vsetín polgármestereként állítólag kenőpénzt vett fel egy helyi építési vállalattól. Ugyanakkor a politikus annak gyanújába keveredett, hogy a 90-es években visszaélt a szociális támogatásokkal is.

A közszolgálati televízió szerint ugyanis Cunek akkor vett fel állami szociális támogatásokat, amikor bizonyíthatóan legalább 3,5 millió koronát helyezett el különböző bankokban. Cunek mindezt tagadja, és azt állítja: a pénz többségét szülei, illetve unokatestvére kölcsönözték neki, mert vállalkozni akart. Miután azonban polgármesterré választották, ez a terve nem valósult meg, s ezért később a pénzt visszaadta. Míg pártja vezetése a magyarázatot elfogadta és kedden este újra bizalmat szavazott neki, a szerdai cseh médiák szerint ez a magyarázat is hiteltelen, s Cuneknek távoznia kellene a közéletből.

Mirek Topolánek kormányfő Cunek lemondó levelét továbbította Václav Klaus államfőnek, s várható, hogy az a lemondást elfogadja. Cunek utódjáról egyelőre nincs döntés. A kormányfő ugyanakkor a tények elferdítésével és manipulációval vádolta meg a közszolgálati televíziót Cunek-ügyben. A televízió visszautasította a bírálatokat, s közölte: állításait továbbra is fenntartja.

A kormányban jelenleg az oktatási miniszteri tárcának sincs gazdája, mert Dana Kuchtová több mint egy hónapja lemondott. A Zöldek Pártjának alelnöke azért távozott miniszteri bársonyszékéből, mert nem tudta megfelelően kezelni az európai uniós támogatások ügyét, s a késlekedés miatt Csehország nagyobb összegektől eshet el. Utódjáról egyelőre a Zöldek nem tudnak megegyezni, ezért a tárcát ideiglenesen Martin Bursík környezetvédelmi miniszter vezeti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.