Nagyvilág

Új szívet kap Lech Walesa

Szívátültetésre készül Lech Walesa volt lengyel elnök – jelentette be szerdán maga a politikus.

Az egykori legendás Szolidaritás szakszervezet alapítója, a kelet-európai rendszerváltás jelképes alakja a Dziennik című lengyel napilapban közölt nyilatkozatában beszélt a közelgő műtétről, utalva arra, hogy romló egészségi állapota miatt anélkül meghalhat.

„Amennyiben a szívem állapota a jelenlegi ütemben romlik tovább, úgy két-öt évnél tovább nem tarthat ki” – ecsetelte a műtét szükségességét a 64 éves volt államfő. Elmondta azt is, hogy a beavatkozásról az elvi döntés már megszületett, csak a részletek tisztázása várat még magára.

A lap szerint a szívátültetést az egyesült államokbeli Houstonban végzik majd el, a műtét mintegy százezer dollárba kerül majd.

Az orvosok néhány évvel ezelőtt koszorúér-elégtelenséget állapítottak meg Walesánál. Tavaly ősszel kitisztították ugyan a véredényeit, ám az egykori államfő állapota csak átmenetileg javult. A betegséget a szakértők a Walesa politikai karrierjét végigkísérő stresszel magyarázták.

A műtétig hátralévő időre lengyel orvosok hordozható defibrillátorral látják el Walesát, amely megakadályozza a szívritmuszavarokat és a szív hirtelen leállását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik