Nagyvilág

Musarraf visszautasítja a bírálatokat

Iszlámábád visszautasítja a rendkívüli állapottal kapcsolatos nemzetközi bírálatokat – közölte kedden a pakisztáni külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő szerint Pakisztán „megérti az ország számos barátjának elítélő nyilatkozatát”, de mindenekelőtt belügyről van szó. Hivatkozott Pervez Musarraf tábornok-elnök szavaira, aki a rendkívüli állapot kihirdetésekor emlékeztetett arra, hogy Pakisztánnak súlyos kihívásokkal kell szembenéznie a terrorizmus és az iszlamista szélsőségek terén, az iszlám köztársaság „barátainak” pedig tanúbizonyságát kell adniuk, hogy megértik ezeket.

Musarraf múlt szombaton vezetett be rendkívüli állapotot országában, amit az iszlamista lázadással, valamint az igazságszolgáltatás egyes tagjainak a végrehajtó és törvényhozó hatalomba való „beavatkozásaival” indokolt.

A rendkívüli állapot miatt a tábornok-elnök négy napja a nemzetközi közösség, s különösen az Egyesült Államok bírálataival kénytelen szembesülni. Washington a polgári kormányzás visszaállítására és a parlamenti választásoknak a tervezett januári időpontban való megtartására hívta fel Musarrafot. A rendkívüli állapot Pakisztánban is tiltakozásokat váltott ki. Az elmúlt három napban kormányzati források szerint mintegy 1500 személyt vettek őrizetbe – többségében ellenzékieket, ügyvédeket és bírákat –, de széles körű népi ellenállás bontakozott ki.

Eközben keddre összehívták a pakisztáni kormány ülését, amelyen a parlamenti választások megrendezésének menetrendjét tervezik megvitatni. A vezető kormánytisztviselők között azonban a jelek szerint nincs egyetértés arról, hogy mikor kellene megtartani a voksolást – egyesek szerint egy évvel is elhalaszthatnák – és miként rendezhetnék meg azt gördülékenyen, átlátható és békés módon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik