Nagyvilág

Bush rábólintott az Irak elleni török hadműveletre

A keddi török sajtó szerint számítani lehet a kurd felkelők elleni korlátozott katonai műveletekre Irakban, ugyanis a lapok értékelése szerint az amerikai elnök hozzájárulását adta egy ilyen fellépéshez a török miniszterelnökkel tartott előző napi találkozón. Washington korábban még visszafogottságra intette Törökországot a kurdok elleni esetleges támadás kapcsán.

A Radikal című lap szerint azonnal számítani lehet török légi csapásokra és más korlátozott műveletekre Észak-Irakban, ahol a török hadsereget támadó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) számos gerillája bujkál. A Hürriyet cikkírója a palesztin fegyveresek elleni, izraeli területen kívüli izraeli csapásokhoz hasonlítja a szeparatista PKK fegyveresei elleni esetleges észak-iraki támadásokat.

“Célzott támadások” – ezzel a címmel összegzi a washingtoni találkozó eredményét címlapján egy harmadik újság az Aksam. A találkozón mindkét politikus hangoztatta a titkosszolgálati együttműködés fontosságát. Maga Recep Tayyip Erdogan török kormányfő George Bushsal tartott megbeszélései után azt mondta török újságíróknak: “elérte célját”. A PKK elleni harc új fázisába, “műveleti fázisba” ért – mondta.


Bush rábólintott az Irak elleni török hadműveletre 1

A török miniszterelnök meggyõzte Busht a támadás szükségességérõl (MTI/EPA)



Bush Erdogannal tárgyalva kijelentette: a Fehér Ház megosztja hírszerzési értesüléseit Ankarával a lázadó csoport támadásainak elhárítására. Megosztják a török hadsereggel az arról szóló információkat, hogy hol vannak a PKK-nak az észak-iraki kurd autonóm régióban megerősített állásai, és hogy hol tartózkodnak a török-iraki határ térségében PKK-alakulatok. A török sajtóban megjelent értesülések szerint PKK-vezetők vélt tartózkodási helye elleni támadások is elképzelhetőek.

Washington korábban visszafogottságra intette Törökországot, amely 100 ezer katonát vezényelt az iraki határ közelébe, miután az EU-ban és az Egyesült Államokban terrorista szervezetként számon tartott, egy független kurd állam megalakításáért harcoló PKK lázadói támadásokat hajtottak végre török egységek ellen a szomszédos országból. Törökország, amelynek a NATO-tagállamok közül a második legnagyobb hadserege van, előzőleg azzal fenyegetőzött, hogy nagyarányú megtorló akciót hajt végre Észak-Irakban a PKK állásai ellen, amennyiben az Egyesült Államok és az iraki biztonsági erők nem csapnak le a szakadárok bázisaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik