Külföld

Begyorsítja rakétapajzs-telepítési programját az USA

admin
admin

2007. 11. 06. 07:28

Az Egyesült Államok felgyorsítja az általa tervezett európai rakétaelhárító pajzs kiépítésének folyamatát, és a rendszerre fordítandó összeget már bele is vették a következő katonai költségvetésbe - jelentette ki hétfőn Bakuban Daniel Fried, az Egyesült Államok európai ügyekkel foglalkozó külügyi államtitkár-helyettese.

A washingtoni illetékes egyben örömét fejezte ki, hogy az amerikai kongresszus és a NATO is támogatja a védelmi háló megteremtésére vonatkozó elképzeléseket, amelyeket viszont Oroszország elutasít.

Ennek ellenére Fried úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok Oroszországgal fokozni fogja “védelmi képességünk” javítását. Az államtitkár-helyettes egyben célzott arra, hogy Azerbajdzsán is bekapcsolódhatna a rakétapajzs megvalósításáról szóló tárgyalásokba.

Washington egy éve folytat megbeszéléseket Varsóval és Prágával arról, hogy a rendszer részeiként Lengyelországban tíz elfogó rakétát, Csehországban pedig egy észlelő-célravezető radarállomást telepítenének.

Oroszország viszont mereven ellenzi, hogy határai közelében rakétarendszert építsenek ki, mert ezt nemzetbiztonságára nézve veszélyesnek tartja. Washington viszont fogadkozik: a rendszerre egy esetleges iráni rakétatámadás kivédése miatt lenne szükség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.