Nagyvilág

Magyar roma EP-képviselőkkel példálózott a Le Monde

Arra, hogy a romák számára van járható út, Járóka Lívia és Mohácsi Viktória magyar európai parlamenti képviselők jelenlétükkel mutatnak példát Strasbourgban - fogalmazott hétfői szerkesztőségi cikkében a Le Monde című francia napilap.

A baloldali-liberális újság szerint “a romákkal kapcsolatos európai gondok csak akkor fognak enyhülni, ha nem maguknak a romáknak, hanem a romák problémájának esünk neki”.
A Le Monde szerint az elmúlt napokban az olasz sajtóban – annak ellenére, hogy érthető módon nem kívánnak egy etnikumot külön megnevezni -, a román a bádogvárosokban élő, kolduló romák szinonimája lett. Akik között vannak bűnözők is.

Ez a nagyon látványos beilleszkedési probléma ugyanakkor össze sem hasonlítható mértékű azokkal a gondokkal, amelyekkel a fejlődésből kifelejtett európaiak nagy többségének egész életük során szembesülniük kell, mint például a nagy szegénységgel, a marginalizálódással, valamint a lakhatás, az egészségügy, az oktatás és a munka terén tapasztalható diszkriminációval – emlékeztet a Le Monde.

Azoknak a feldühödött olaszoknak – akik lehetnének akár franciák is -, és akik azt gondolják, hogy “ezeknek haza kell menniük”, tudniuk kell, hogy azok, akiket cigányoknak neveznek, még kevésbé érzik magukat otthon Romániában, Bulgáriában vagy Szlovákiában, ahol születtek, mint Nyugat-Európában. Hazájukban gyakran még rosszabban bánnak velük és még inkább megvetik őket – hívja fel a figyelmet a párizsi újság.

Az Európa Parlament 2005-ben határozatot fogadott el a romák helyzetéről, akiknek száma becslések szerint 12 és 15 millió közé esik a kontinensen, s 7 és 9 millió közé az Európai Unióban. A szöveg emlékezet azokra az üldöztetésekre, amelyeknek áldozatai voltak a romániai rabszolgatartástól a náci népirtáson át a mai “romafóbiáig”, amelynek állandóan ki vannak téve, és amellyel szembe az EP-képviselők szociális, kulturális, oktatási és szimbolikus intézkedéssorozatot ajánlottak. Nevezetesen azt kérték, hogy a romákat ismerjék el európai kisebbségként.

“Az Európai Parlament magyar képviselői, Járóka Lívia és Mohácsi Viktória jelenlétükkel bizonyítják Strasbourgban, hogy vannak romák, akik boldogulnak. Egyre többen vannak, és ehhez a kilenc közép-európai ország kezdeményezésére elindított Roma Befogadás Évtizede 2005-2015 program is hozzájárul. Ez a járható út” – írta a Le Monde.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik