Nagyvilág

Huszonnégyen égtek benn az orosz nyugdíjasotthonban

A Tulai területen egy idősek otthonában kitört tűz nyomán 24-re emelkedett a halálos áldozatok száma, de hétfő délután még keresték a további áldozatokat az épület romjai alatt.

Még kilenc embert kerestek, de Vjacseszlav Dudka, a terület kormányzója szerint közülük négyet láttak, vagyis van remény, hogy életben vannak. 293 embert, köztük az egészségügyi személyzet 17 tagját idejében evakuálták – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma hétfőn. A lángokat hétfő reggelre lokalizálták, az otthon kimenekített lakóit a környező települések különféle otthonaiban helyezték el.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője szerint azért szedett ilyen sok áldozatot a tűz, mert későn hívták a tűzoltókat: mire megérkeztek, már ezer négyzetméteren tomboltak a lángok. Emellett az utóbbi két évben háromszor volt az otthonban tűzvédelmi ellenőrzés, de az ajánlások ellenére nem szereltek fel tűzjelző berendezést.

A Tula mellett, egy faluban álló otthon vasárnap kapott lángra. A tűz az 1952-ben, nagyrészt fából épült házban a padláson tört ki a vasárnap déli órákban, s gyorsan átterjedt mintegy 1500 négyzetméternyi felületre. A helyszínre kivonuló több mint száz tűzoltó délutánra elfojtotta a tüzet.

Az elmúlt hónapokban Oroszországban számos hasonló tűzeset történt. A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint négy év alatt több mint háromszorosára növekedett az egészségügyi és betegségmegelőző intézményekben tűzben életüket vesztettek száma, tavaly 76 ember halt meg így.

Az idősek otthonában kiütött tűz ügyében büntetőeljárást indítottak. A nyomozók egyelőre két feltételezést vizsgálnak: a rövidzárlat, illetve a tűzzel való gondatlan bánásmód lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik