Külföld

Szerbia következetességet kér a nagyhatalmaktól

admin
admin

2007. 11. 04. 17:55

Szerbia szeretné, ha Koszovó kérdésében legalább a saját korábbi, parancsként meghozott döntéseit tiszteletben tartaná a nemzetközi közösség - jelezte vasárnap, a dél-szerbiai tartomány sorsáról szóló tárgyalások újabb fordulója előtt a szerb külügyminiszter.

Vuk Jeremic szerint Belgrád két dologhoz kíván ragaszkodni a hétfői bécsi tárgyalásokon, s utánuk is. Az egyik, hogy hajtsák végre az ENSZ BT 1999-ben meghozott 1244-es határozatát, amely kiállt Szerbia szuverenitása és területi épsége mellett, vagyis elutasította egy bármilyen formában önállónak minősíthető Koszovó létrehozását. Belgrád másik követelése, hogy ne legyenek egyoldalú lépések – ne forduljon elő az, hogy ha Pristinában kikiáltják Koszovó függetlenségét, akkor azt bármely ország elismeri.

Amíg az ilyen egyoldalú lépések lehetősége fennáll, addig nagyon nehéz bármiről tárgyalni – figyelmeztetett a szerb külügyminiszter. Ezzel kimondatlanul is utalt azokra a hírekre, amelyek szerint az Egyesült Államok és az EU vezető hatalmai készek elismerni Koszovó esetleg egyoldalúan kikiáltott függetlenségét. A hétfőn Bécsben sorra kerülő, különböző csoportokban reggeltől késő délutánig tartó megbeszélések egyik fontos tétje az, hogy mi lesz a további sorsa a Koszovó kérdésében közvetítő, úgynevezett összekötő csoport – az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Oroszország – 14 pontos javaslatának.

Ez egyfajta nemzetközi felügyelet alatt megvalósuló függetlenséget javasol Koszovónak, de egyik közvetlenül érintett felet sem elégíti ki pillanatnyilag: nem mondja ki Szerbia szuverenitását, területi integritásának tiszteletben tartását, amihez Belgrád ragaszkodik, s nem nyilvánítja függetlenné Koszovót, aminél kevesebbet viszont a helyi albán vezetők nem hajlandók elfogadni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.