Nagyvilág

Tanúskodnia kell Rice-nak egy titoksértési ügyben

Tanúként bíróság elé idézhetik Condoleezza Rice amerikai külügyminisztert és több más jelenlegi vagy egykori kormánytisztviselőt titkos katonai információknak egy Izrael-barát lobbiszervezet számára történt átadása ügyében - döntött pénteken egy amerikai szövetségi bíró.

T. S. Ellis bíró határozata értelmében Rice, valamint Stephen Hadley fehér házi nemzetbiztonsági főtanácsadó és tucatnyi másik személy tanúként hallgató meg a lobbiszervezet két munkatársának várhatóan jövő januárban kezdődő perében.

A lobbistákat azzal vádolják, hogy egy volt Pentagon-elemzővel szövetkezve titkos katonai információkat juttattak jogosulatlan személyek – köztük külföldi kormánytisztviselők, politikai elemzők, újságírók – birtokába. Az egykori elemzőt tavaly januárban tizenkét év és hét hónap börtönre ítélte egy virginiai bíróság.

A magas rangú kormánytisztviselők beidézését a két lobbistának, Steven J. Rosennek és Keith Weissmannak – a befolyásos Amerikai Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) nevű szervezet vezető tagjainak – az ügyvédjei kérték. Azzal érveltek, hogy az amerikai kormányzat rendszeresen továbbított védenceiken és az AIPAC-on keresztül bizalmas információkat külföldi kormánytisztviselőknek és a sajtónak. Az ügyvédek szeretnék, ha Rice a bíróság előtt megerősítené, hogy valóban létezett ez a nem hivatalos, de a felső vezetők által engedélyezett információs csatorna.

Az amerikai külügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium nem kommentálta Ellis bíró döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik