Nagyvilág

Sikeres volt a veszélyes űrséta

Eddig példa nélküli, és nagyon veszélyes űrsétát fejezett be sikeresen szombaton a Discovery amerikai űrsikló két űrhajósa: megjavították a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik megsérült napelemtábláját, amelyet így teljes, 35 méteres hosszában ki tudtak nyitni.

Az űrséta azért nagyon veszélyes, mert a tényleges munkát végző űrhajóst, Scott Parazynskit az áramütés veszélye fenyegette. Ráadásul a javítás közben olyan távol került a zsilipkamrától, hogy veszély esetén (például, ha űrruháját egy mikrometeorit átütné) csak egy óra alatt tudták volna visszahozni a Discovery és az ISS együtteséhez, miközben az amerikai űrhivatal, a NASA normái erre 30 percet adnak.

Az ISS-nek a most megjavított mellett még két másik nagy napelemtáblája van, de egyiküknél szintén gondok vannak. Így a mostani űrséta létfontosságú volt ahhoz, hogy folytatódhasson az ISS építése, s megfelelő áramforrást biztosítsanak a Nemzetközi Űrállomáshoz néhány hónapon belül csatlakozó európai (Columbus) és japán (Kibo) laboratóriumoknak.

Az űrséta során Parazynski egy hosszú, erre az alkalomra összeillesztett, 33 méteres robotkar végén állt: ez utóbbi mozgatását – szintén a világűrből – társa, Doug Wheelock irányította. Parazynskinek – bár ő a NASA egyik legfelkészültebb, legtöbb űrsétát teljesített asztronautája – különösen arra kellett figyelnie, hogy még véletlenül se érjen hozzá a mintegy 300 voltos feszültségű napelemtáblához. Az űrséta végül nagyjából négy órán át tartott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik