Nagyvilág

Félmillió dollárért adják az amerikai zöldkártyát

500 ezer dolláros befektetéssel és munkahelyek teremtésével a gazdag külföldi üzletemberek maguk és családjuk számára "megvásárolhatják" az Egyesült Államokban a letelepedési és munkavállalási jogot biztosító zöldkártyát. A program különösen Dél-Korea, Kína, Venezuela és Szaúd-Arábia befektetői körében népszerű.

A The Wall Street Journal pénteki beszámolója szerint évente több millió dollár befektetés áramlik az amerikai gazdaságba a bevándorlási hivatal kevéssé ismert, úgynevezett EB-5 programjának köszönhetően.

A hivatalos kimutatások szerint a program különösen Dél-Korea, Kína, Venezuela és Szaúd-Arábia azon befektetőinek körében népszerű, akik Amerikába költöznének, de nincs türelmük arra, hogy a zöldkártya megszerzésének “hagyományos útját” járva több évet várjanak az állandó letelepedési jogra.

A zöldkártya megvásárlásának az a feltétele, hogy a külföldi üzletember egy elmaradottabb vidéken 500 ezer dolláros beruházással legalább 10 amerikai számára munkahelyet teremtsen. A beruházó először csak ideiglenes zöldkártyát kap, amelyet néhány évvel később véglegesítenek, miután a munkahelyteremtés bizonyossá vált.

A New York-i gazdasági napilap szerint az EB-5 program révén jelentős fejlesztések történtek a mezőgazdaságban, az idegenforgalomban, továbbá a megújuló energia termelése, az oktatás és a szállítás terén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik