Nagyvilág

Ultimátum Tbilisziben

Ultimátumot intézett Mihail Szaakasvili elnökhöz pénteken a Tbilisziben ellene tüntető több mint százezer fős tömeg: a megjelölt határidő letelte után nem sokkal fogadta az ellenzék képviselőit Nino Burzsaladze, a parlament elnöke, és ígérte, hogy továbbítja a követeléseket Mihail Szaakasvili elnöknek.

Valamivel később azonban újságírók előtt úgy nyilatkozott: a hatalom kész a párbeszédre, de irreális követeléseknek, ultimátumoknak nem enged, és kitart álláspontja mellett: jövő ősszel tartják a választásokat. Más kérdésekben viszont kész a párbeszédre – mondta.

Az egyesült ellenzék a Szaakasvili javaslatára 2008 őszére halasztott parlamenti választások időben, vagyis tavasszal történő megtartását, a választási törvény átdolgozását, az elnöki rendszer megváltoztatását, Szaakasvili távozását és a politikai foglyok szabadon bocsátását követeli. A szónokok becslések szerint közel 150 ezer tüntető előtt hangsúlyozták: nem mennek el a helyszínről, amíg nem teljesülnek követeléseik.


Nyugodt légkör

A déli órákban kezdődött tüntetésen estig egyetlen incidens történt: rendőrök Badri Patarkacisvili gazdag üzletemberről készült hatalmas karikatúrákat függesztettek ki a környező épületekre, s a tüntetők többször megpróbálták leszedni azokat: egyet sikerült letépni. A karikatúrákon Patarkacisvili az ellenzék vezetőit mozgató bábosként volt látható. A tüntetés fiatal résztvevői késő délután a megmozdulás jelképévé vált fehér szalagokat osztogatták a belügyminisztérium különleges egységeinek. A tüntetés helyszínén kívül Tbilisziben este is nyugodt volt a légkör.

Moszkvában Konsztantyin Zatulin parlamenti képviselő, a FÁK-intézet igazgatója kijelentette: a tbiliszi tüntetés Szaakasvili bel- és külpolitikájának kudarcát jelzi, de Grúziában még nincs forradalmi helyzet. Az ellenzék megmozdulása nem alkalmas a grúziai helyzet gyógyítására, de ilyen törekvésről nincs is szó: mind Szaakasvili és harcostársai, mind az ellenzék egyformán Amerika-barát és oroszellenes nézeteket vall.

Zatulin szerint az amerikaiak hatni próbálnak a szembenálló felekre, és ők fogják eldönteni, hogy csillapodjon-e a helyzet, vagy éppenséggel újabb forradalom törjön ki, mint amilyen a Szaakasvilit négy éve hatalomra juttató “rózsák forradalma” volt, ezért érkezett Tbiliszibe Daniel Fried amerikai külügyi államtitkár-helyettes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik