Nagyvilág

Tbilisziben százezres tüntetést szervez az ellenzék

Tbilisziben péntekre százezres tüntetést szervez az egyesült ellenzék, de már csütörtök este ezrek gyűltek össze a parlamentnél és csak hajnalban távoztak.

Az ellenzék követeli, hogy idejében – tavasszal – tartsák meg az általános választásokat, amelyeket a parlament Mihail Szaakasvili elnök javaslatára 2008 őszére halasztott arra hivatkozva, hogy a legfőbb feladat az ország területi egységének helyreállítása, vagyis a Grúziától elszakadt és általa el nem ismert Abházia és Dél-Oszétia visszaszerzése.


Az ellenzék szerint a hatalom elfordult a néptől, korrupttá vált, eladott mindent, és ezzel tönkretette az ország gazdaságát, s míg szavakban a demokratikus értékekhez való hűséget hirdeti, lábbal tiporja a szólás szabadságát és a jogállamiságot. A tüntetők ezenkívül az elnöki rendszer felszámolását követelik, de mint mondták, nem forradalmat hirdetnek és nem adnak ultimátumot a hatalomnak, csupán párbeszédre szólítják fel.

Megfigyelők szerint nem kizárt, hogy a tüntetés sokáig elhúzódik, esetleg addig, amíg nem sikerül kompromisszumra jutni a hatalommal, vagy amíg Szaakasvili elnök nem távozik tisztségéből.
A tüntetést a hatóságok ugyan engedélyezték, de az ország minden részéből már csütörtökön elindult személyautókat és buszokat minden eszközzel igyekeztek feltartani: szögeket szórtak az utakra, számos helyen órákra leállították a forgalmat, és sok autóstól egyszerűen elvették a papírjait.


Gyilkosságra felbújtás?

Mindezt részletesen közvetítette az Imedi televízió, az ország egyetlen független tévéje, amely Badri Patarkacisvili dúsgazdag grúz üzletemberé volt, de ő két napja eladta Rupert Murdoch médiabirodalmának, a News Corporationnek. Az Imedi most azt a szerepet tölti be, amelyet a Szaakasvili hatalomra jutásához vezető 2003-as “rózsás forradalom” idején a Rusztavi-2 tévéállomás.

A tüntetésre várták volna Iraklij Okruasvili volt védelmi minisztert is, aki nemrégiben az Imedi televízióban komoly vádakat hozott fel Szaakasvili ellen, többek között azt, hogy meg akarta gyilkoltatni Patarkacisvilit, s hogy meg akarta támadni Dél-Oszétia fővárosát, Chinvalit. Okruasvilit őrizetbe vették, majd néhány nap múlva 6 millió dolláros óvadék fejében – igen leromlott állapotban – szabadon engedték. Az óvadékot a hírek szerint nem kellett megfizetnie. Csütörtökön a hatóságok közölték, hogy a volt miniszter és jelenlegi ellenzéki politikus elhagyta az országot, ügyvédje viszont arról tájékoztatott, hogy gyakorlatilag erőszakkal feltették egy Franciaországba tartó repülőgépre, miközben családja túszként Grúziában maradt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik