Nagyvilág

Nyitrai polgárok tiltakoznak az újnáci erőszak és a rendőrségi hozzáállás ellen

Tiltakozó aláírások gyűjtésébe kezdenek azok a nyitraiak, akik úgy látják, hogy nem szabad félvállról venni a városban erőteljesen szaporodó újnáci megnyilvánulásokat és a rendőrség tétlennek, álságosnak minősített magatartását.

Nyitrát – ahol tavaly augusztusban az igazáért azóta eredménytelenül küzdő magyar egyetemistát, Malina Hedviget megtámadták, mert magyarul beszélt – immár a szélsőségek hírhedt városaként emlegetik, miután a városban egymást érik az erőszakos újnáci randalírozások.

A “rendőri tétlenség” láttán valamit tenni akaró aláírásgyűjtés kezdeményezői szerint a belügyi szervek “nevetséges és felháborító módon bagatellizálják” a jelenséget. “Nyitra lett az a város, ahol hosszú ideje és ismételten ilyen incidensek történnek. Úgy döntöttünk, hogy véget vetünk a hallgatásnak és rámutatunk: nem tesznek meg mindent a fiatalokat érő támadások elkövetőinek felderítéséért” – idézte a SITA hírügynökség az aláírásgyűjtő akció egyik kezdeményezőjét, Ivan Gontko színészt, aki tanúja volt annak, amikor a közelmúltban a neonácik a színháza előtt rohamszerűen rárontottak békés emberekre, ütlegelték, megverték őket, aztán eltűntek a helyszínről.

Szemtanúk szerint a rendőrség is látta a történteket, de nem avatkozott be, és nyomozást is csak azután indított, hogy a jelenet szemtanúi feljelentést tettek. A rendőrség ekkor azzal indokolta a tétlenségét, hogy “taktikai okokból” cselekedett így. A sajtó a rendőrség magatartását “álságosnak” nevezte.


Támadások hétvégente

A rendőrség az ügyben csak ez után kezdett nyomozni és gyorsan bűnvádi eljárást is indított hat újnáci ellen. Köztük volt Malina Hedvig valószínűsíthető támadója, a 17 éves Robert Benci is, akit – visszaeső lévén – ezúttal már vizsgálati fogságba is vettek, de az ügyész a fogva tartással nem értett egyet.

A petíció főszervezője, Peter Gontko úgy tudja, hogy Nyitrán most már szinte minden hétvégén történnek ilyen támadások, amelyek résztvevői szemmel láthatóan szervezetten cselekszenek, jól ismerik egymást és rendszeresen fiatalokat bántalmaznak. A szemtanúk és a sértettek azonban már feljelentést sem tesznek, mert nincsenek jó tapasztalataik a rendőrséggel.

Pénteken a nyitrai rendőrség is lépett: internetes postafiókot nyitott, amelyen az emberek névtelenül tehetnek lakossági feljelentést a szélsőségesek ellen. A rendőrség saját munkáját érintő panaszokat és észrevételeket is fogad ugyanezen a webcímen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik