Nagyvilág

Törökország lezárta légterét Kurdisztán felé

Törökország lezárta csütörtökön légterét az iraki Kurdisztánba irányuló polgári repülőgépek előtt - jelentette az NTV hírtelevízió. Egy nevének elhallgatását kérő polgári repülési illetékes tagadta az értesülést.

Az intézkedést, amennyiben valósnak bizonyul, megtorlásként hozták az iraki kurdok ellen, akiket azzal vádolnak, hogy menedéket nyújtanak a törökországi kurd lázadóknak. Ez egyben az ellenük irányuló gazdasági szankciók része, amelyről az ankarai kormány szerdán határozott – közölte a török hírcsatorna meg nem nevezett hivatalos forrásokra hivatkozva.

Az NTV jelentéséből nem derült ki, hogy a tilalom vonatkozik-e azokra az amerikai harci gépekre, amelyek a NATO-tagállam Törökország területéről indulnak Irakba.

Ankarát feldühítette, hogy az észak-iraki kurd autonóm kormányzat nem lép fel erélyesen a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) harcosai ellen, akik rendszeresen összecsapnak a török hadsereg egységeivel a török-iraki határ közelében.

Közben az Észak-Irakba menekült kurd lázadók egyik magas rangú vezetője felszólította a török kormányt: álljon elő egy béketervvel, amelynek nyomán a kurdok véget vethetnek a török állam elleni harcuknak. Abdurrahman Cadirci, a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szóvivője, egyben a külkapcsolatokért felelős vezetője a francia hírügynökségnek nyilatkozva ismét követelte: Törökország ismerje el a kurdok nemzeti, kulturális, nyelvi, politikai és szabad véleménynyilvánítási jogait, továbbá bocsássák szabadon vezetőjüket, az 1999 óta bebörtönzött Abdullah Öcalant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik