Külföld

Vége lehet a vízumlottónak

admin
admin

2007. 10. 31. 18:40

Az amerikai vízumlottó-sorsolás jövőjét bizonytalanság fenyegeti, mivel a kongresszus megvonja a támogatást a programtól - jelentette az Amerika Hangja rádió.

Az ingyenes zöld kártyák kisorsolásával 1995 óta félmillió bevándorló szerzett letelepedési és munkavállalási jogot az Egyesült Államokban.

A washingtoni képviselőház után – nemzetbiztonsági megfontolások alapján – a szenátus is törvényjavaslatot fogadott el a program finanszírozásának megszüntetéséről.

Az 1990-ben létrehozott vízumlottó program keretében az amerikai külügyminisztérium évente 50 ezer állandó letelepedésre jogosító zöld kártyát sorsol ki külföldieknek. A program célja az, hogy olyan országok lakosai is betelepülhessenek, amelyek csak kis számban vannak képviselve Amerikában.

A vízumlottó világszerte nagy népszerűségnek örvend: tavaly 6,4 millióan jelentkeztek zöld kártyára, főleg Afrikából és Ázsiából. Azokból az országokból, ahonnan az előző öt évben több mint 50 ezren vándoroltak be, már nem lehet jelentkezni; idén 20 államból – közöttük Mexikóból, Indiából, Kínából és Oroszországból – nem fogadnak el jelentkezést.

A washingtoni politikusok szerint azonban a program nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mivel hamis okmányokkal terroristák juthatnak az országba. A törvényhozás kormányzati elszámoltatási irodája múlt hónapban jelentést közölt arról, hogy a jelentkezők sok esetben hamisított házassági papírokkal és útlevelekkel rendelkeznek. Sokan jogtalan és nagy jövedelemre tesznek szert azzal, hogy segítséget nyújtanak a jelentkezőknek a nyomtatványok kitöltéséhez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.