Nagyvilág

Németországra is átterjedt a török-kurd konfliktus

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Törökország elleni támadásai miatt tovább éleződő török-kurd konfliktus az elmúlt 48 órában a Berlinben élő török, illetve kurd közösségekre is átterjedt.

A hatóságok 15 személyt vettek őrizetbe, miután az elmúlt két napban elsősorban török fiatalok berlini kurd éttermeket és egy kulturális központot támadtak meg, és Berlin több negyedében összecsapásokra került sor radikális török, illetve kurd csoportok között. Az összecsapásokban 18 rendőr is megsebesült.

Szélsőjobbal szimpatizálnak

A berlini rendőrség szerint a török támadók elsősorban a hírhedt “Szürke Farkasok” nevű szélsőjobboldali török szervezettel szimpatizálók voltak. A támadások, illetve erőszakos cselekmények nyomán egyre erőteljesebb az a követelés, hogy az alkotmányvédelmi hatóság (a belső titkosszolgálat) az eddiginél erőteljesebben figyelje a különböző török csoportokat, és szükség esetén éljen a kiutasítás eszközével is.

A hatóságok tartanak attól, hogy az összecsapások tovább folytatódnak, ezért a leginkább érintett berlini negyedekben megerősítették a biztonsági intézkedéseket. Az elmúlt napok összetűzései nem az első ilyen jellegű összecsapások voltak németországi török, illetve kurd közösségek között.

Sok a kurd bevándorló

Hivatalos becslések szerint az országban élő kurdok száma mintegy 500 ezer körül mozog, ugyanakkor különböző kurd szervezetek ugyanezt az adatot mintegy 700 ezerre becsülik. Túlnyomó többségük Iránból, Észak-Irakból és Szíriából érkezett. Ezzel szemben – ugyancsak a hivatalos statisztika szerint – a török bevándorlók száma megközelíti a 2,5 milliót. Külön sajátosság, hogy a kurdokat statisztikailag elsősorban “törökként” vagy “irakiként” könyvelik el.

A hatóságok szerint a Németországban letelepedett kurdok közül meghaladja a 10 ezret azoknak a száma, akik a Kurdisztáni Munkáspárt tagjának vallják magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik