Nagyvilág

A Pentagon lazábban toboroz

Az amerikai védelmi minisztérium lazít a toborzási követelményszintjén. Ezentúl már idősebb és tanulatlanabb önkéntesek is jelentkezhetnek aktív szolgálatra - számolt be a tárca döntéséről hétfőn az MSNBC.

A televízió szerint a Pentagon – annak érdekében, hogy teljesíteni tudja a seregbe jelentkező önkéntesek számára vonatkozó normát – állítólag már nem ragaszkodik a büntetlen előélethez sem, a kisebb törvényszegést elkövetők is egyenruhát ölthetnek. A felvételi követelmények lazítása következtében a bírálók szerint a hadsereg egyre öregebbé, képzetlenebbé és rosszabb magaviseletűvé válik ahhoz, hogy megvédje az Egyesült Államokat.
A népszerűtlen iraki háború ötödik évében a Pentagon épphogy teljesíteni tudta a szeptember 30-án lezárult pénzügyi év 80 ezres toborzási kvótáját.


“Az ország a háború ellen fordult, az emberek nem engedik gyerekeiket a hadseregbe” – mutatott rá Lawrence Korb, a Center for American Progress intézet munkatársa. Véleménye szerint a normák teljesítése érdekében a Pentagon olyan engedményeket tesz, amelyeknek “katasztrofális következményei” lesznek.


Nem feltétel a képzettség


Tavaly 12 057 “erkölcsileg nem feddhetetlen” újonc került a hadseregbe, ez öt év óta a legmagasabb szám. A tisztviselők elismerik, hogy az ilyen katonák körében több fegyelmezetlenség fordul elő és nagyobb a biztonsági kockázat. A szárazföldi haderőnél 35 évről 40-re, majd 42-re emelték az újoncok maximális életkorát. Ami a tanulmányokat illeti, 2003-ban még az újoncok 94 százalékának volt középiskolai végzettsége, idén már csak 79 százaléknak. A vezetők aggódnak, hogyan tudnak majd teljesíteni a tanulatlanabb újoncok egy olyan katonai környezetben ahol mind több technikai ismeretet kell elsajátítani.


A szárazföldi haderő a romló toborzási feltételek ellenére azt tűzte ki célul, hogy 2010-ig 547 ezerre növeli a jelenlegi 512 ezres állandó létszámot. Lawrence Korb szerint – aki Ronald Reagan elnöksége alatt az utánpótlásért felelős védelmi államtitkár-helyettes volt – a hadsereg létszámgondjait a kötelező katonai szolgálat visszaállítása meg tudná oldani, de a kongresszus ezt nem engedélyezné.


Csábító magáncégek


A Pentagon közben valóságos licitháborút vív azokkal a védelmi magánvállalkozásokkal, amelyek a hadseregbelinél jóval magasabb fizetésekkel csábítják magukhoz a képzett kommandósokat. A védelmi tárca 2004 óta állítólag 100 millió dollárt költött arra, hogy az elitkatonák ne vessék le a hadsereg egyenruháját. A Pentagon fejenként akár 150 ezer dolláros jutalékot is fizet a híres zöldsapkásoknak vagy a Navy SEAL legjobb kommandósainak a maradásáért. A legalább 19 éve szolgáló elitkatonák 8 ezer dollárt kapnak egy év további szolgálatért, 2 éves szolgálat 18 ezer dollárt ér. Aki 5 vagy 6 évet bevállal, 75, illetve 150 ezer dolláros juttatásban részesül.


A védelmi magáncégeknél – mint amilyen például az Irakban működő Blackwater – a kommandósok napi 500 dollárt is kereshetnek, ami éves viszonylatban 130 ezer dollárt jelent; ezzel szemben egy 19 éve a hadseregben szolgáló katona éves keresete 63 ezer dollár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik