Nagyvilág

A bakui nagykövetségek voltak a célpontok

Az azerbajdzsáni kormány hétfőn bejelentette, hogy bakui nagykövetségek elleni merényleteket hiúsítottak meg. Az azerbajdzsáni hatóságok az elmúlt évtizedben több tucatnyi személyt vettek őrizetve vallási szélsőségesség vádjával.

“Bakui hivatalos épületek, illetve a nemzetközi terrorellenes koalíció tagállamainak nagykövetségei, diplomáciai képviseletei elleni terrortámadások kísérletét akadályoztuk meg” – tudatta közleményben a nemzetbiztonsági minisztérium. Időközben nyilvánosságra került, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok biztonsági problémák miatt korlátozta azerbajdzsáni képviselete működését.


A nemzetbiztonsági minisztérium azt is közölte, hogy iszlamista fegyveresek egy csoportját őrizetbe vette. “Egy vahhábita csoport több tagját őrizetbe vettük. Terrorcselekményt terveztek az Egyesült Államok bakui nagykövetsége ellen” – közölte Arif Babayev, a tárca szóvivője.


Nagy-Britannia hétfőn biztonsági okokból bezárta nagykövetségét, az Egyesült Államok pedig ugyanolyan okból korlátozta a külképviselet működését. A brit külügyminisztérium szóvivője tudatta, hogy folyik a helyzet értékelése, és egyelőre nem áll módjában további részleteket közölni a biztonsági fenyegetés jellegéről.


Helyi hírügynökségek szerint a rendőrség szombaton lelőtt egy férfit Baku közelében egy terrorista csoport elleni művelet során. Nagy mennyiségű fegyver lefoglalásáról is érkeztek jelentések. Vasárnap egy másik műveletben 17 “szélsőségest” vettek őrizetbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik