Nagyvilág

Az abortusztabletta ellen a pápa

XVI. Benedek pápa az eutanáziához és az abortuszhoz használt tabletták árusításának lelkiismereti okból történő megtagadására szólította fel a gyógyszerészeket hétfőn.

Az ilyen szerek árusításának a megtagadása lelkiismereti okból “olyan jog, amelyet az Önök szakmájának el kell ismernie” – jelentette ki a pápa a katolikus gyógyszerészek 25. kongresszusának küldötteit fogadva. Az abortusz és az eutanázia célját egyértelműen erkölcstelennek nevezte. “Nem lehet érzésteleníteni a lelkiismereteket”, és “a gyógyszerészeknek mindenkit emberiességre kell buzdítaniuk, hogy minden lény védelmet élvezzen a fogantatástól a természetes halálig” – közölte XVI. Benedek, akinek beszédét a Vatikán tette közzé.


A pápa felszólította a gyógyszerészeket, hogy szolidaritásukkal tegyék lehetővé, hogy a lakosság minden rétegéhez, így a legszegényebbekhez is eljussanak a létfontosságú gyógyszerek. “Segíteniük kell a különböző gyógyszerész szakmákba belépő fiatalokat is, hogy gondolkozzanak el tevékenységük és döntéseik egyre kényesebb etikai vonatkozásairól” – tette hozzá a katolikus egyházfő.


Az úgynevezett abortusztablettát, amely az Európai Unió több országában forgalomban van, és az Egyesült Államokban 2000 óta törvényesen elfogadott, Olaszországban nem engedélyezték. A Vatikán többször is bírálta a terhesség fennmaradásához szükséges progeszteron hatását gátló tabletta engedélyezéséért lobbizó olasz politikusokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik