Nagyvilág

Ankara nem kér az iraki segítségből

Törökország közelebb került egy hadművelethez az Irak északi részén megbújó kurd lázadók ellen a pénteki ankarai török-iraki tárgyalások kudarca után - írták a török lapok. A Bagdad által a kurd lázadók leszerelésére tett javaslatot a török kormány elégtelennek minősítette. A támadás megindításáról november 5-e után döntenek.

“Az iraki javaslatok jelentéktelenek. Küszöbön áll egy határon átnyúló művelet” – áll a Zaman című kormánypárti napilap szombati szalagcímében. “Fogyatkozik a politikai megoldás reménye” – értékel a Vatan című népszerű napilap. Hozzáteszi, hogy “a hadsereg várja a parancsot a csapásra”, és a pénteki kudarcot fordulópontnak látja.

A Hürriyet című nagy példányszámú napilap “nevetségesnek” ítéli az észak-iraki kurd lázadók törökországi behatolásainak megakadályozására tett iraki javaslatokat, és azzal vádolja az iraki illetékeseket, hogy “komédiáznak”, miközben a török követelésekre nem adnak semmilyen választ.

Sürgősen intézkednének

Bagdad azt javasolta, hogy a koalíciós erők közösen járőrözzenek az iraki Kurdisztán határán, és erősítsék meg a török határnál lévő előretolt állásokat. Ajánlották továbbá a lázadók utánpótlási vonalainak elvágását, mozgásuk korlátozását.


Ankara nem kér az iraki segítségből 1

Isztambuli tüntetõk a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt ellen tiltakoznak (MTI/EPA)



Ankara ezeket a javaslatokat elégtelennek minősítette, és úgy értékelte, hogy megvalósításuk túl hosszú időt vesz igénybe. A török fél “sürgős” intézkedéseket követelt a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadói elleni harcban.

A Hürriyet sajnálkozik amiatt is, hogy az iraki fél nem válaszolt a PKK vezetőinek kiadatására vonatkozó követelésére. Ezzel összefüggésben több lap úgy értékeli, hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök és George Bush amerikai elnök november 5-i washingtoni találkozója döntő befolyással lesz a válság további alakulására.

Joguk van támadást indítani

A PKK gerillái észak-iraki támaszpontjaikat ugródeszkának használják Törökország elleni támadásokra. Ankara és Bagdad viszonya rendkívül kiéleződött, miután a török parlament október közepén felhatalmazást adott az ankarai kormánynak az észak-iraki PKK-bázisok elleni katonai hadműveletek elrendelésére. A gerillák vasárnap 12 török katonát megöltek, nyolcat foglyul ejtettek.

Az Egyesült Államok, Törökország szövetségese igyekszik visszatartani Ankarát az észak-iraki csapásoktól, mert attól tart, hogy ez destabilizálná a térséget. Yasar Büyükanit, a török hadsereg vezérkari főnöke pénteken közölte az NTV török televízióval: Ankara az észak-iraki invázió esetleges megindításáról csak Recep Tayyip Erdogan török kormányfő november 5-én esedékes washingtoni látogatása után dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik