Nagyvilág

Putyin taktikái választások előtt

A szovjet időkre emlékeztető módszerhez folyamodott a Kreml amikor az élelmiszerárak befagyasztására kötelezte a vállalatokat. Moszkva attól tart, hogy az emelkedő élelmiszerárak befolyásolhatják a társadalomi közhangulatot a közelgő választások előtt.

Az élelmiszergyártók a és a nagy beszállítók a Mezőgazdasági Minisztériummal való tárgyalások után beleegyeztek abba, hogy a tej, kenyér, tojás és más alapvető élelmiszerek árait január 31-ig befagyasztják – írja a Times Online.

Oroszország december 2-án választ új parlamentet, március másodikán pedig új elnököt. A Mezőgazdasági Minisztérium szerint nem kizárt, hogy az árak maximálását a január 31 -edike utáni időszakra is kiterjesztik.

Válság körvonalazódik

Jóllehet a minisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy a vállalatok saját elhatározásból fagyasztották be az árakat, elemzők szerint egyértelmű, hogy a kormány avatkozott be annak érdekében, hogy megakadályozza az életszínvonal miatt bekövetkező esetleges politikai válságot.

Egyértelmű, hogy a kormány időt vásárol, hogy túlélje a választásokat, ami lehet, hogy most sikerrel jár, de jövőre már elkerülhetetlenné válik az árak miatti destabilizáció – nyilatkozta a Times Online-nak Chris Weafer, az Uralsib Bank statégiai igazgatója. A kormány ráadásul nemrég beismerte, hogy az infláció az év végére eléri a 10 százalékot, a várt 8 százalék helyett.

A nyugdíjasok dönthetnek

Az infláció főleg a nyugdíjakra volt negatív hatással, ami Putyin számára különösen nagy problémát jelent, mivel a nyugdíjasok nagyobb valószínűséggel hajlanak arra, hogy a szovjet éra iránti nosztalgiából az ellenzéki Kommunista Pártra szavazzanak

Az oroszok egy része máig rendszeresen halmoz fel otthon élelmiszert, mert meg van győződve arról, hogy az élelmiszerárak hirtelen növekedése következtében a szupermarketek polcai 1990 óta először ismét kiürülhetnek – írja a lap.

Aggódó lakosság

A lakosság aggodalmát jól mutatja Putyin múlt heti televíziós szereplése, amikor élő adásban válaszolt a nézők által feltett kérdésekre. A Kremlbe beérkezett mintegy 2,5 millió kérdés közül a legtöbb arra vonatkozott, hogy a drasztikus áremelkedés következtében nem ismétlődik-e meg az 1998-ban bekövetkezett krízis.

Az árbefagyasztás a miniszterek körében sem aratott osztatlan sikert. Alexej Kudrin pénzügyminiszter elhatárolta magát a lépéstől, az áremelkedést pedig a globális trendekkel magyarázta. Az árak befagyasztása lehetetlen, ez egy gazdasági piac és egy piacon nem lehet az árakat fixen tartani – nyilatkozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik