Nagyvilág

Putyin kezet nyújtott az uniónak

Oroszország kész az EU-val összehangoltan keresni a kiutat az iráni és a koszovói válságból, az orosz elnök ugyanakkor a kubai rakétaválsághoz hasonlította az USA rakétatelepítési terveit. Putyin kijelentette: nem lesz újra elnök.

Az orosz elnök elégedetten nyilatkozott a Mafrában tartott huszadik EU-orosz csúcsértekezletről, építő szelleműnek, eredményesnek és hasznosnak nevezte a találkozót.

Összhangban az EU-val

„Oroszország kész folytatni az összehangolt munkát a leszerelés, a stratégiai stabilitás és a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása területén. Kész együtt keresni más égető kérdések kölcsönösen elfogadható megoldását is, egyebek mellett a közel-keleti rendezés, a koszovói állapotok és az Irán körüli helyzet normalizálásának ügyében” – mondta.

Az orosz elnök szerint fontos, hogy e kérdésekhez Oroszország és az EU alapvetően ugyanúgy áll hozzá. Oroszország szerinte a nemzetközi jog elsőbbségéért, a konfliktusok politikai és nem erővel történő megoldásáért száll síkra, és úgy véli, hogy az általános biztonság megteremtése lehetetlen a világpolitika kollektív alapelveinek megerősítése nélkül.


Karibi válság?

Putyin párhuzamot vont az Egyesült Államok európai rakétavédelmi elképzelései miatt zajló moszkvai-washingtoni vita és az 1962-es kubai rakétaválság között. Szerinte gyakorlatilag ugyanaz a helyzet, de ezúttal az orosz határoknál bontakozik ki a fenyegetés. Hozzátette azonban, hogy mégsem lehet „karibi válságról” beszélni, mert azóta gyökeresen megváltozott az orosz-amerikai-európai viszony. Kedvezőnek ítélte meg továbbá azt, hogy „az amerikaiak meghallották” az orosz aggodalmakat, és „gondolkodnak semlegesítésükön”.

José Socrates portugál miniszterelnök, az EU soros elnöke a találkozó után közölte, hogy Putyin javaslatot tett az emberi jogok kérdésével foglalkozó, brüsszeli székhelyű közös orosz-EU intézmény létrehozására. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke ezzel kapcsolatosan megjegyezte, hogy Moszkva és Brüsszel egyelőre eltérően ítéli meg az emberi jogok kérdéskörét.


Nem lesz újra elnök

Putyin bejelentette, hogy Moszkva EBESZ-megfigyelőket hív a decemberi oroszországi parlamenti választásra. Megismételte azt is, hogy nem kívánja „önmagának módosítani az alkotmányt”, nem kíván harmadszor is indulni az elnökválasztáson, de egyelőre nem gondolkodott azon, hogy mivel fog foglalkozni az elnökválasztás után.


Putyin szerint téved az, aki azt hiszi, hogy átül a miniszterelnöki székbe, és áttestálja a kormányfőre az elnöki hatásköröket. „Az orosz elnöki jogosítványok semmilyen csorbítására nem kerül sor” – szögezte le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik