Nagyvilág

Putyin ellenzi az Irán elleni új szankciókat

Óva intett az Irán elleni újabb szankcióktól Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön, azt hangsúlyozva, hogy az ilyen lépések zsákutcába vezetnek.

“Miért kell rontani és zsákutcába vinni a helyzetet szankciókkal fenyegetőzve?” – tette fel a kérdést Putyin Lisszabonban, ahova a pénteken kezdődő EU-Oroszország csúcstalálkozóra érkezett. Kijelentése nyilván reagálás volt arra, hogy az Egyesült Államok csütörtökön büntetőintézkedéseket léptetett életbe az iráni hadsereg elitegységével és a Forradalmi Gárdával szemben, s egyébként is a nemzetközi közösség határozottabb fellépését sürgeti az iráni – sokak szerint katonai célokat szolgáló – atomprogram miatt.

Oroszország vétójoggal rendelkezik az ENSZ Biztonsági Tanácsában, s így ott meg tudja akadályozni újabb Irán-ellenes ENSZ-szankciók meghozatalát. E probléma megkerülésére Washington újabban mind gyakrabban szól arról, hogy a Nyugat az ENSZ megkerülésével is életbe léptethet büntető intézkedéseket. Putyin viszont Lisszabonban nyilatkozva úgy vélte: az ilyen lépések csak sarokba szorítanák Iránt.

Spanyol és belga példa

Egy másik nemzetközi probléma, Koszovó kapcsán az orosz elnök türelemre intett, s arra, hogy a nemzetközi jog keretében találjanak megoldást a vitára, a névleg Szerbiához tartozó tartomány jövőbeli státusának ügyére. Moszkva a Koszovó függetlenségét elutasító Szerbiát támogatja e kérdésben – s Putyin ezt azzal magyarázta, hogy ők mindössze a nemzetközi jogot védik.

“Miért kell ösztönözni a szeparatizmust Európában és az egykori szovjet térségben? Nincs már így is épp elég probléma Spanyolországban, vagy Belgiumban?” – tette fel a kérdést, utóbbi szavaival a baszkok, illetve egyes flamand erők önállósodási törekvéseire utalva.

Az USA már lépett

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket léptetett életbe csütörtökön az iráni hadsereg egy elitegységével és a Forradalmi Gárdával szemben, illetve szankciókkal sújtott három iráni bankot is.

Mint Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter bejelentette Washingtonban, a szankciók az al-Kudsz különleges iráni katonai alakulat és a közvetlenül Ali Hamenei ajatolláh, az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője alá rendelt Forradalmi Gárda ellen irányulnak. Az előbbi esetében a terrorizmus támogatását, az utóbbiéban a tömegpusztító fegyverek terjesztését említette Rice a szankciók közvetlen indokaként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik