Nagyvilág

Magyarokat is elűzött a tűz Kaliforniában

A Kalifornia déli részén pusztító tűzvész miatt mintegy 30 magyar családot telepítettek ki, akik valószínűleg a rokonoknál, ismerősöknél találtak menedéket.

Kedd estére bizonyossá vált, hogy a helyi magyar szervezet pénztárosának, Mészáros Lajosnak a háza a tűz martalékává vált. A többi család otthonáról nem tudni semmit. Egyelőre nem lehet felmérni a károkat, a nemzeti gárda ugyanis a tüzek környékét több kilométeres körzetben lezárta – mondta Gidófalvi Zoltán, a San Diegó-i Magyar Ház elnöke.

Tájékoztatása szerint a szél ereje kedd estére egy kicsit alábbhagyott, és a helyi híradások alapján úgy tűnik, hogy a tűzoltók hamarosan meg tudják fékezni a 60 mérföld széles sávban pusztító tüzet. Elmondása szerint az események rendkívül gyorsan zajlottak.

Előző nap este a várostól 60 mérföldre kapott lángra a bozót és a hegyekből nagy sebességgel alábukó Szent Anna-szél a nagy melegben szinte órák alatt végigkergette a lángokat a száraz térségen. A tűz 150 mérföld távolságot tett meg. A San Diego megyében élő 2 millió emberből 500 ezernek kellett szinte egyik pillanatról a másikra elhagynia otthonát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik