Nagyvilág

Lemondott a kirgiz kormány

A hét végi népszavazással elfogadott új alkotmánynak megfelelően lemondott a kirgiz kormány - jelentette be szerdán a közép-ázsiai ország elnöke. A megfigyelők szerint számos törvénysértés történt a voksoláson.

Kurmanbek Bakijev közölte, hogy már aláírta a kormány távozásáról szóló határozatot. Hozzátette, hogy a kabinet a december 16-i, előre hozott parlamenti választásokig ügyvezetőként működik. Az új kormányfő személyére majd az a párt tesz javaslatot, amely a legtöbb helyet szerzi meg a választásokon.

Számos törvénysértés történt az alkotmánymódosításról tartott vasárnapi kirgizisztáni népszavazáson – közölte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és az amerikai nagykövetség. Azt állították, hogy a népszavazáson több törvénysértést is elkövettek: hamis szavazatokkal tömtek meg urnákat, adminisztratív eszközöket alkalmaztak az emberek befolyásolására, s beleavatkoztak a megfigyelők munkájába.

A hivatalos adatok szerint a szavazók 74,5 százaléka támogatta az alkotmánymódosítást. A Központi Választási Bizottság hétfőn közölte, hogy a részvételi arány kevéssel meghaladta a 80 százalékot.

Marcus Müller EBESZ-nagykövet szerint a helyi megfigyelők számos törvénysértést észleltek, és sok lakosnak csak homályos ismeretei voltak arról, hogy miről folyik a népszavazás. Az amerikai nagykövetség közleményében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a népszavazás “nem felelt meg a nemzetközi normáknak”.

Az új alkotmány, amelyet a parlamenti képviselők 2006 végén már elfogadtak, korlátozza az államfőnek a parlament feloszlatásához való jogát, bevezeti a listás szavazást a parlamenti választásokon, és növeli a parlament jogkörét a kormány megalakításában. Az ellenzék mégis úgy véli, hogy a változtatások a tekintélyuralmi rendszert erősítik a közép-ázsiai országban, mivel az arányos választási rendszer miatt kisebb szerephez jutnak a kis pártok és a független politikusok.

Kirgizisztánban a 2005-ben megtartott parlamenti választások miatt heves tiltakozások robbantak ki, amelyek következtében megbukott a hosszú ideig hatalmon lévő Aszkar Akajev, és Kurmanbek Bakijev került az állam élére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik