Nagyvilág

Ismét kereshetik a magyar alpinistát az Alpokban

Az osztrák hegyi mentők azt tervezik, hogy ha az időjárás megengedi, akkor szerda délután felújítják a keresést a lavina áldozatául esett magyar alpinista után.

A stájerországi mentőalakulat képviselője Németh Krisztina bécsi magyar főkonzulnak elmondta, hogy jelenleg még havazik és erős szél fúj a körzetben, de a meteorológiai előrejelzés szerint délutánra javulás várható. Ha ez bekövetkezik, a kutatócsapatok nekivágnak a hegyeknek, hogy eljussanak egy bizonyos magasságba, ahol bázistábort alakítanak ki: ott éjszakáznak, és ha csütörtökön is jó lesz az idő, akkor folytatják az előrejutást a tragédia feltételezett helyéig.

A 47 éves magyar hegymászót szombat délután sodorta el egy lavina a stájerországi Hochschwab hegységben, 1800 méter magasságban. A tragédiáról az alpinista magyar társa értesítette a hatóságokat. A hegyi mentők szerint kevés az esély arra, hogy még életben találják. A körzetben uralkodó rendkívül mostoha körülmények miatt a hét végén ráadásul fel kellett függeszteni a kutatást, az állandó lavinaveszély miatt ugyanis fennállt annak a lehetősége, hogy a keresőcsapatok is bajba kerülhetnek.

Bár a műveletbe helikopterek is bekapcsolódtak – hátha észlelni tudják a magyar alpinistánál lévő, GPS-szel ellátott mobil jelzését -, eddig még nem sikerült bemérni a szerencsétlenség pontos helyszínét. A fokozott lavinaveszélyen kívül az erős szél és a sűrű havazás, a helyenként háromméteres hóátfúvások is akadályozták a keresést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik