Nagyvilág

Irakban támadott a török hadsereg

Irak területére is behatolva mért válaszcsapást kurd felkelők ellen a török légierő a múlt vasárnap - írta szerdán a török sajtó egy török minisztert idézve.

A hadsereg azután intézett támadást a kurd célpontok ellen török és iraki területen, hogy Törökország délkeleti részén lázadók megtámadtak egy katonai egységet és megöltek 12 katonát. Korábban is megjelentek a sajtóban olyan értesülések, amelyek szerint a vasárnapi válaszcsapás során iraki területre is behatoltak a vadászgépek, de ezt eddig nem erősítette meg a török hadsereg.

Mindeddig csak annyit közölt, hogy tüzérségi támadás alá vett 63 szakadár célpontot, de azt nem pontosította, hogy török vagy iraki területen voltak-e ezek a célpontok. Szerdán több napilap is idézte Cemil Cicek miniszterelnök-helyettest, aki azt mondta, hogy a török területen indult válaszcsapást iraki területen is folytatták a vadászgépek, 40-50 kilométerre is behatolva déli irányból Irak északi részébe.

Törökország már a vasárnapi támadás előtt, de azután is fenyegetőzött, hogy a török-iraki határon átlépve katonai hadműveletet indít a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) észak-iraki bázisai ellen, amelyekről kiindulva a szakadár szervezet gerillái Törökországban katonák és rendőrök ellen intéznek fegyveres támadásokat.

Az iraki Kurdisztán elnöksége felszólította a kurd lázadókat, akik több mint húsz éve harcolnak a török állam ellen, hogy hagyjanak fel a fegyveres harccal és az erőszakos cselekményekkel. A szerdán kiadott közlemény, amelyet Maszud Barzani elnök hivatala tett közzé, egyben elutasította, hogy „Irak területét szomszédai biztonságának fenyegetésére használják fel”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik