Nagyvilág

Egymilliárd dollárnyi kárt okozott a kaliforniai tűzvész

Becslések szerint csak San Diego körzetében több mint egymilliárd dollárnyi kárt okozott a négy napja Kalifornia déli részén pusztító tűzvész. Bush elnök gyors segítséget ígért

Az első becslés elkészítésekor csak a dologi kárt – a porig égett lakóházak és üzletek értékét – vették alapul, az elmaradt hasznot nem számították hozzá. San Diego polgármestere arról tájékoztatott szerdán, hogy a környéken több mint félmillió embert kellett kitelepíteni lakóhelyéről a tüzek miatt, volt, akinek az éjszaka közepén kellett elhagynia otthonát. George Bush amerikai elnök “jelentős katasztrófának” minősítette a kaliforniai tűzvészt. Ez a minősítés szövetségi segítség igénybevételére jogosítja fel a hét érintett megyét. Bush elnök utasítására a kormány szerdai ülésének napirendjére veszi az állam déli részén kialakult helyzetet. Az elnök csütörtökön a katasztrófa sújtotta térségbe utazik.


Egymilliárd dollárnyi kárt okozott a kaliforniai tűzvész 1

Füstfehõben úszik a táj (Fotó: EPA)


A The Los Angeles Times szerint közel 1200 ház égett le, több közülük a módosabbak – köztük filmcsillagok – lakta Malibuban. A tűz martalékává vált a San Diego-i magyar szervezet pénztárosának, Mészáros Lajosnak a háza is – jelentette Hofer László, az MTI tudósítója. A kitelepítettek között 30 magyar család is van – számolt be az MTI-nek helyi idő szerint kedd este Gidófalvi Zoltán, a San Diegó-i Magyar Ház elnöke. A sűrűn gomolygó füst miatt egy időre le kellett zárni a San Francisco és Los Angeles közötti autópályát, s ez több kilométeres torlódást eredményezett a fontos közlekedési útvonalon.

Összesen 15 helyen ég a bozótos és az erdő Kalifornia déli részén, ezek közül a két legnagyobb tűz összesen több mint 80 ezer hektáron pusztít. A lángok 1350 négyzetkilométernyi területen pusztítottak a Los Angelestől északra fekvő térség és a mexikói határ közelében fekvő San Diego között.A négy napja tomboló tűzvész három halálos áldozatot követelt, a sérültek száma eléri a negyvenet – jelentette be Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik