Nagyvilág

Bush nem szeretné Raul Castrót

Szerda este Bush amerikai elnök olyan beszédet mondott, amelyben egyértelműen állást foglal a kubai átmenet kérdésében.

A The New York Times szerint az elnök egyérteleműen ellenzi azt a fogatókönyvet, amely szerint Fidel Castro szerepét testvére Raoul venné át. Az újság által megkérdezett szakértők az elnök ötleteit „idejét múltának” nevezték. A beszéd előre kiszivárogtatott részleteire azonnal reagált betegágyából Fidel Castro.

A Gramna hasábjain megjelent cikkében Fidel ezzel kapcsolatban ezeket írta: az elnöki beszéd nem más, mint újabb „intézkedések bejelentésére a kubai „átmenet” felgyorsítására, amely Castro szerint „nem más, mint „Kuba újabb erővel való meghódítása.”

Másrészről – tette hozzá a kubai elnök – a masszív és világszerte terjedő éhezés Bush kezdeményzése, amely arra irányul, hogy az élelmet üzemenyaggá alakítsa át. Hizzáteszi: közben stratégiai biztonsági elvekre hivatkozva harmadik világháborúval fegyegeti az emberiséget, nukleáris fegyverek felhasználásával.

Október 30-án ülnek össze azok az országok, amelyek megvitatják a Kuba ellenes blokád elítélését megvitató javaslatot – írta Castro.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik