Nagyvilág

Az USA rakétavédelme minden NATO-tagot védene

Az Egyesült Államok olyan integrált rakétavédelmi rendszert szeretne kiépíteni, amely a NATO összes tagállamát megvédené az esetleges veszélytől - jelentette ki Robert Gates amerikai védelmi miniszter kedden Prágában.

Leszögezte: Washington a rendszer európai elemeinek kiépítésekor továbbra is partneri viszonyra törekszik Moszkvával, s biztosítja, hogy a berendezések nem irányulnak Oroszország ellen, hanem neki is haszna lehet belőlük.

“Azt szeretnénk, ha Oroszország bekapcsolódna az amerikai rakétavédelmi rendszer kiépítésébe” – jelentette ki az amerikai védelmi miniszter Mirek Topolánek cseh miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján. Robert Gates előzőleg tárgyalt Vlasta Parkanová cseh védelmi miniszterrel, és fogadta őt Václav Klaus cseh államfő.

A cseheket és lengyeleket csak vész esetében védenék

Az amerikai vendég kifejtette: Condoleezza Rice külügyminiszterrel a közelmúltban Moszkvában járva javasolták az oroszoknak, hogy aggodalmaik megnyugtatása érdekében az amerikai rakétavédelmi rendszer csehországi és lengyelországi bázisának néhány eleme csak akkor lenne “üzembe helyezve”, ha konkrét veszély merülne fel, például Irán részéről. Mirek Topolánek a sajtóértekezleten nem volt hajlandó kommentálni ezt az amerikai javaslatot.

Oroszország ellenzi az amerikai rakétavédelmi rendszer elemeinek Csehországba és Lengyelországba való telepítését. Felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy használják közösen az Azerbajdzsánban lévő orosz katonai támaszpontot, amelyről jól ellenőrizhető Irán területe. Moszkva feltétele, hogy Washington szakítsa meg tárgyalásait Prágával és Varsóval.


Javaslatot tesznek Moszkvának

Gates Prágában megerősítette, hogy Washington folytatja tárgyalásait a csehekkel és a lengyelekkel, s minden Moszkvának tett javaslatát először ezekkel a szövetségesekkel fogja egyeztetni. Az amerikai miniszter szerint a lengyelországi választások eredményének nincs hatása a rakétavédelmi rendszer kiépítésére.

Mindkét politikus azt várja, hogy a cseh-amerikai tárgyalások a rakétavédelmi rendszer csehországi elemének létrehozásáról az idei év végén, vagy a jövő év elején fejeződnek be. A májusban kezdődött tárgyalások újabb fordulójára a jövő héten kerül sor.

A csehek nem akarnak radarállomást

Washington januárban fordult Prágához azzal a kéréssel, hogy kezdjenek tárgyalásokat egy amerikai radarállomás létrehozásáról Csehországban. Ez a radarállomás a lengyelországi rakétatámaszponttal együtt az amerikai légvédelmi pajzs része lenne.

Felmérések szerint a cseh közvélemény többsége elutasítja egy amerikai radarállomás létrehozását Csehországban. A bázis elleni petíciót már mintegy 130 ezer ember írta alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik