Nagyvilág

Túlélte a bizalmatlanságit a lett kormány

Parlamenti bizalmatlansági indítványt élt túl kedden az Aigars Kalvitis vezette jobbközép lett kormány, amelynek megbuktatását az ellenzék kezdeményezte a korrupcióellenes hivatal vezetőjének elmozdítását célzó kormányzati törekvések miatt.

A száz tagú lett parlamentnek, a Saeimának mindössze 38 tagja szavazta meg az indítványt, 56 képviselő ellene voksolt; egy honatya tartózkodott, öt távolmaradt a szavazástól. A kabinet megbuktatásához a jelenlévő képviselők többségének támogatására lett volna szükség.

Kalvitis négypárti kormányát az elmúlt időben éles bírálatok érték a korrupcióellenes hivatal vezetőjének, Aleksej Loskutovsnak a felfüggesztésére vonatkozó döntése miatt. A kabinet a hivatal könyvvitelében mutatkozó szabálytalanságokra hivatkozva kérte a parlamenttől Loskutovs felmentését. Ezt azonban sokan politikailag motiváltnak tekintették, mert a hivatal előzőleg Kalvitis Néppártjának juttatott adományok körüli állítólagos szabálytalanságok ügyében is vizsgálódott.

A múlt héten több ezres tüntetésen követelték Kalvitis távozását – az egykori szovjet tagköztársaságban ez volt az egyik legnagyobb politikai megmozdulás a függetlenség 1991-es elnyerése óta. Két miniszter távozott a kormányból, az ügy ugyanis repedéseket okozott a kabinetben.

A 2004 decembere óta hatalmon lévő Kalvitis – aki már a második kormányát vezeti – a leghosszabb ideje hivatalban lévő lett miniszterelnök a balti köztársaság függetlenségének elnyerése óta eltelt tizenhat évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik