Külföld

Kedden tárgyalják az EU-költségvetést

admin
admin

2007. 10. 23. 12:16

Az Európai Parlament (EP) kedden Strasbourgban első olvasatban tárgyalja a következő évi uniós költségvetést. A képviselők csökkentenék a közös kül- és biztonságpolitikára jutó összegeket, jelentősen emelnék viszont a Galileo-program és az Európai Technológiai Intézet keretét.

Szóba került a strasbourgi ülésezések számának csökkentése is. A 2008-as költségvetés tervezetének előterjesztésekor Dalia Grybauskaite, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa “történelmi irányváltásról” beszélt. Most először fordult ugyanis elő, hogy a mezőgazdaság helyett a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás ösztönzésére fordított kiadások alkotják a költségvetési torta legnagyobb szeletét.

A biztonságpolitikától vesznek el

A tagállami kormányokat képviselő Európai Tanács javaslata szerint a költségvetési kifizetések jövőre 119 milliárd 410 millió eurót tennének ki, ami az EU bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 0,95 százaléka. A parlament 739 millió euróval adna többet a Galileo műholdas navigációs rendszerre – a Tanács által javasolt 151 millió euróhoz képest -, és 2,9 millió eurót áldozna az Európai Technológiai Intézetre.

A képviselők elvennének 20 százaléknyit a közös kül- és biztonságpolitikára szánt összegekből, és az így felszabaduló 40 millió eurót az “EU mint globális partner” fejezetbe csoportosítanának át. Emellett további 87 millió eurónyi támogatást különítenének el Koszovó és a palesztin területek számára. A szakbizottság 30 millió euróval toldaná meg az EU külső határainak védelmével foglalkozó Frontex ügynökség költségvetését, amely így elérné a 70 millió eurót.

Csütörtökön szavaznak

Az EP csütörtökön első olvasatban szavaz a 2008-as költségvetés tervezetéről. Ezután november 23-án megkezdődnek az egyeztető tárgyalások a Tanáccsal, végül a decemberi plenáris ülésen a parlament második olvasatban fogadja el az immár végleges költségvetést.

A költségvetési szakbizottság úgy véli, hogy – “fenntartva Strasbourg fontos, jelképes értékét” – tárgyalni kellene egy olyan elképzelésről, miszerint a német határnál, Brüsszeltől 430 kilométerre fekvő francia városban takarékossági, illetve környezetkímélő okokból évente csak két plenáris ülést tartson az Európai Parlament. A jelenlegi éves munkatervben 12 négynapos plenáris üléshét van Strasbourgban és csak 6 kétnapos ülés Brüsszelben, holott a belga fővárosban, az EU-intézmények zömének székhelyén hatalmas székházkomplexum áll az Európai Parlament rendelkezésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.