Nagyvilág

Kaczynski nem száll be a kormányba

A lengyel miniszterelnök kizárta, hogy pártja koalícióra lépne a választásokat megnyerő ellenzéki liberálisokkal.

Jaroslaw Kaczynski keddi rádiónyilatkozatában kijelentette: az általa vezetett nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) nem vesz részt a Polgári Platform (PO) vezette majdani kormányban, inkább ellenzékbe vonul. A vasárnapi választások eredményét annak bizonyítékaként értékelte, hogy “demokráciákban is történnek hibák”.

A parlamenti választások a PO egyértelmű sikerét hozták: a jobboldali-liberális párt a szavazatok 41,5 százalékát szerezte meg, míg a 2005 ősze óta kormányzó PiS-nek be kellett érnie 32,1 százalékkal. Korábbi koalíciós partnerei, a sorozatos botrányokról elhíresült Lengyel Családok Ligája (LPR) és az Önvédelem parasztpárt be sem jutottak a szejmbe.

Kaczynski azzal vádolta a választásokat megnyerő PO vezetőjét, Donald Tuskot, hogy le akarja rombolni az általa és ikertestvére, az államfői posztot betöltő Lech által propagált “negyedik köztársaságot”. 2005 októberében a választásokat megnyerő PiS a lengyel történelem új korszakának kiáltotta ki a “negyedik köztársaságot”, amely felváltani hivatott a kommunista rendszer összeomlása után végbement társadalmi és politikai változások korát, a “harmadik köztársaságot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik