Nagyvilág

Irak fellépne a kurdokkal szemben

Irak elkötelezte magát a "kurd fenyegetéssel" szembeni fellépés mellett - biztosította kedden Hosjar Zebari iraki külügyminiszter Bagdadban török kollégáját, Ali Babacant.

A közös sajtókonferencián Zebari kijelentette: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy együtt kell fellépniük a terrorizmus ellen. “Nem engedjük meg egyetlen félnek sem, beleértve a Kurd Munkáspártot (PKK) is, hogy megmérgezze kétoldalú kapcsolatainkat” – hangsúlyozta az iraki diplomácia vezetője.

Babacan hangsúlyozta: országa “a diplomáciát és a párbeszédet” részesíti előnyben a kurd lázadók okozta válság megoldása érdekében. “Nem akarjuk feláldozni kulturális és gazdasági kapcsolatainkat szomszédunkkal egy terrorista szervezet kedvéért” – mondta a török külügyminiszter. Ugyanakkor elutasította a PKK által feltételekhez kötött tűzszünetet.

A kurd szakadárok hétfőn este bejelentették, hogy készek a tűzszünetre, amennyiben a török hadsereg lemond az Irakba történő behatolásokról, és a török állam tiszteletben tartja a törökországi kurd kisebbség politikai és kulturális jogait.

Törökország, Irán, Irak és Szíria közös határvidékén mintegy 22-24 millió kurd él, akiknek a történelem folyamán még soha nem volt önálló államuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik