Nagyvilág

41 százalékkal nyert Tusk Lengyelországban

A jobbközép liberális Polgári Platform (PO) a szavazatok 41,51 százalékával nyerte meg az előre hozott lengyel törvényhozási választásokat, amelyek végeredményét a központi választási bizottság kedden reggel tette közzé.

A Donald Tusk vezette párt 209 helyet szerzett a 460 tagú alsóházban (szejm). Az eddig kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), Jaroslaw Kaczynski jelenlegi miniszterelnök pártja a voksok 32,11 százalékával 166 helyhez jutott.

Rajtuk kívül még az Aleksander Kwasniewski volt államfő vezette Baloldal és Demokraták (LiD) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) lépte túl az 5 százalékos parlamenti küszöböt: az előbbi 13,15 százalékkal 54, az utóbbi 8,91 százalékot szerezve 30 helyet kapott. A német kisebbségnek, amelyre nem vonatkozik az 5 százalékos küszöb, egy képviselője lesz az alsóházban.

A PiS eddigi két populista koalíciós partnere, az Önvédelem (Samoobrona) és az ultrakatolikus Lengyel Családok Ligája (LPR) mindössze 1,53, illetve 1,3 százalékát szerezte meg a voksoknak.

A száztagú szenátusban a PO 60, a PiS pedig 39 mandátumhoz jutott, a fennmaradó egy hely a függetlenként induló szociáldemokrata Wlodzimierz Cimoszewicz exkormányfőé lett. A szavazáson mért részvétel arány az 1989-es fordulat óta a legmagasabb volt: 53,8 százalék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik