Nagyvilág

Szlovákia nyugtalan a gárda miatt

Nyilatkozatot adott ki a szlovák Külügyminisztérium a Magyar Gárda vasárnapi rendezvénye nyomán; a dokumentumban Szlovákia nyugtalanságának ad hangot és elvárásokat fogalmaz meg a magyar kormánnyal szemben. A liberális SME című lap hóbortosok esküparádéjáról ír.

Az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott dokumentumban a szlovák diplomácia megállapítja: a Magyar Gárda szellemisége az egyesülő Európa demokratikus eszméinek durva tagadását jelzi, semmiképpen sem szabad észrevétlenül hagyni, hogy az Európai Unió és a NATO szövetséges országában egy agresszív és fasiszta eszmék jeleit mutató félkatonai szervezet legálisan működjön.

A szlovák külügyminisztérium méltányolja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Gárda létrejöttét elutasító álláspontot képvisel, Pozsony azonban ezzel együtt is “meglepőnek találja, hogy a Magyar Gárda bejegyzésére egyáltalán sor kerülhetett, s hogy mai napig sem tiltották be azt a harcra kész revizionista csoportosulást, amely nyilvánossá tett szándékai szerint aktivitásait a Magyar Köztársaság területén kívülre is ki akarja terjeszteni.”


Szlovákia nyugtalan a gárda miatt 1

Horváth György, aki tavaly elindította a T-34-es tankot a Deák téren, is esküt tett (KÉPGALÉRIA!)


A nyilatkozat szerint “a Szlovák Köztársaságban irgalmatlanul betiltották a hasonló alapon szerveződött Szlovák Testvéri Közösséget (SP).” Ezért Pozsony elvárja, hogy a magyar joghatóságok a magyar kormány 2007. augusztus 29-iki nyilatkozatának megfelelően járjanak el a Magyar Gárdával szemben, vagyis éljenek minden alkotmányos eszközzel a szélsőséges mozgalmak visszaszorítása érdekében.


Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Szemtanúra!


Egy szemtanú képei az avatásról


Elemzők a szlovák külügyi nyilatkozat kapcsán emlékeztetnek, hogy Szlovákia legfelsőbb bírósága nem a Szlovák Testvéri Közösséget (SP), hanem annak jogelődjét, a Szlovák Testvéri Közösség – Nemzeti Párt (Slovenská Pospolitost -Národná Strana) nevű pártot tiltotta be, amely azonban Szlovák Testvéri Közösség (Slovenská Pospolitost) néven, polgári társulásként azóta is zavartalanul működik.

A liberális lap hóbortosokról ír

Az esküparádét játszó hóbortosok Szlovákiának sem ártani, sem bántalmat okozni nem tudnak. Nem úgy az okvetetlenkedő, a szomszédokat szapuló, s ily módon nemzetiségi szenvedélyeket gerjesztő politikusok, akik az ilyen eszközökkel gyakran csak a saját szélsőséges indulataikat leplezik – vélekedik a SME című szlovák polgári napilap.

Az újság jegyzetírója, Peter Schutz szerint “a szabadságszerető közvélemény nyomása lenne hivatott kikényszeríteni, hogy az undok Magyar Gárda régi és új tagjai egymás miatt pironkodjanak, s hogy veszélyes hajlamaikat tovább nem terjesztendő, szégyenkezve húzódjanak vissza a saját odúikba.”

Az, ahogy a magyar politikusok olyan nagy érdeklődést tanúsítanak Malina Hedvig ügye iránt, “ugyanolyan elhajlásra vall, mint az, ahogy a szlovák politikusok az elemi tények ismerete nélkül képesek hetet-havat összehordani erről a társaságról.”


Nézze meg videónkat a Gárdisták avatásáról!




Ajánlott videó

Olvasói sztorik