Nagyvilág

Nem kampányolnak egymás ellen az erdélyi magyarok

A romániai magyarság visszaszerezheti az unión belül azt, amit elvettek tőle – mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke pártja kampánynyitó rendezvényén. Tőkés László, aki függetlenként lenne tagja az Európai Parlamentnek, az erdélyi magyarság megmaradását reméli az uniótól.

Gazdasági alapú autonómiáról beszél az RMDSZ

Az RMDSZ a hét végén három helyszínen – Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Nagyváradon – tartott kampánynyitó rendezvényt. A kampány jelszavának, az “Új honfoglalásnak” az értelmében Markó Béla, a szövetség elnöke kifejtette: a romániai magyarságnak az Európai Unió kereteiben vissza kell szereznie azt, amit a történelem során elvettek tőle, vagyis anyagi javait, jogait, méltóságérzetét és az együttlétet a magyar nemzettel.

Markó, akárcsak a szervezet listavezetője, Frunda György szenátor kifejtette: az unió intézményeiben való jelenlét további eszközöket ad a romániai magyarságnak célkitűzései megvalósításához, így az autonómia kivívásához. Szerintük azért is fontos, hogy az RMDSZ ott legyen az Európai Parlamentben, mert ellenkező esetben csak románok fognak részt venni a magyar közösség sorsát érintő brüsszeli döntésekben.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Szemtanúra!


A hétvégi rendezvényeken hangsúlyozták azt is, hogy egységes politikai képviselet nélkül nincs reménye az erdélyi magyarságnak az autonómia kivívására, amelyet nem “kikiáltani”, hanem gazdasági alapokra kell helyezni.

Tőkés: megmaradásunkban segíthet az EU

Tőkés László, aki az RMDSZ-en kívüli szervezetek felkérésére egyéni jelöltként indul, a napokban Kalotaszegen kifejtette: a romániai magyarságnak önvédelemből is szüksége van az Európai Unióra, hiszen riasztó mértékben csökken lélekszáma. “Megmaradásunkban is segíthet az Európai Unió, de nem várhatjuk el, hogy helyettünk oldja meg saját kérdéseinket… Rendelkeznünk kell saját sorsunk felett, ezt nevezzük önrendelkezésnek, más szóval autonómiának” – hangoztatta a püspök.

Mint mondta, a kisebbségvédelem terén Európában még nem született meg az egységes, normatív szabályozás, ennek a kidolgozását kell elérni az Európai Parlamentben.

Azért vádolják egymást

Az RMDSZ és Tőkés László egymást hibáztatja azért, hogy nem jött létre a közös lista. Frunda hangsúlyozta: a szövetség olyan listát szeretett volna összeállítani, amelyen bejutó helyen szerepelhetett volna Tőkés is. Úgy látja: a független jelölt nem vette figyelembe a romániai magyarság érdekeit, ezért most úgy áll a helyzet, hogy vagy bejut az RMDSZ, vagy az erdélyi magyarságnak nem lesz képviselője az Európai Parlamentben. Az RMDSZ szerint ugyanis Tőkésnek nincs esélye arra, hogy megkapja a szavazatok – számára mandátumot biztosító – 2,85 százalékát.

Másként vélekedik erről az EMNT elnöke, aki szerint az RMDSZ korábban “lesöpörte” a közös lista ötletét, és csak akkor kereste a megegyezést a hirtelen tárgyalóképessé váló „nemzetiekkel”, miután Tőkésnek sikerült száznegyvenezer aláírást összegyűjtenie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik