Nagyvilág

Kiegyezett a cseh állam és az egyház

Visszakapják a volt szocialista rendszer alatt államosított vagyonuk egyharmadát a csehországi egyházak, míg a kétharmadért az állam pénzbeli kárpótlást nyújt nekik összesen 83 milliárd korona értékben - jelentette be Václav Jehlicka cseh kulturális miniszter hétfőn Prágában.

Az egyházi kárpótlásról több mint másfél évtizedes vita után egyezett meg a kormány és az egyházak által létrehozott szakmai bizottság. A kárpótlást lehetővé tevő törvényjavaslatot a cseh kormány várhatóan decemberben vitatja meg, s a jövő év elején kerül a parlament elé elfogadásra.

A megállapodás értelmében az egyházak tételesen visszakapják vagyonuk egyharmadát, a most is állami kézben lévő tulajdonukat, míg a 83 milliárd koronára becsült kétharmadot az állam 60 vagy 70 év alatt, évi járadékokban fogja kifizetni az egyházaknak.

Csehországban a lakosság mintegy 60 százaléka hivatalosan is ateistának vallja magát, s az egyház befolyása a társadalomra nem túl nagy. A tízmilliós országban jelenleg mintegy négymillió ember vallja magát vallásosnak. A legnagyobb egyház, a katolikus egyház híveinek száma hárommillió körüli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik