Nagyvilág

A törökök többsége a változásra szavazott

A törökök nagy többsége az alkotmány megváltoztatását támogatta a népszavazáson a voksok 45 százalékának kiértékelése alapján - közölte vasárnap este a választási bizottság.

A szavazók 72 százaléka döntött úgy, hogy például közvetlenül válasszák meg az államfőt, de csökkentsék mandátuma időtartamát.


Recep Tayyip Erdogan kormányfő a tervezet támogatására biztatta a török szavazókat, arra hivatkozva, hogy a reform erősítené a török állam demokratikus jellegét és felelősségre vonhatóságát. Az ellenzéki pártok szerint viszont a módosítások felborítanák a törökországi alkotmányos egyensúlyt, ezért azok elutasítását szorgalmazták.


Az augusztusban hét évre megválasztott, és Erdoganhoz közel álló Abdullah Gül elnök szintén a lakosság támogatását, igenlő szavazatait kérte a változtatásokhoz. Gül az iszlamista mozgalom aktivistájaként kezdte pályafutását, s emiatt a világi ellenzék attól tart, hogy Erdogannal összefogva aláássa az állam és az egyház szétválasztásának atatürki elvét. Ő tagadja, hogy erre törekedne.


A részvételi arány mindössze 28,1 százalékos volt a népszavazáson. Az eredményt egyébként valószínűleg a török nacionalisták javára befolyásolták a kurd szeparatistákkal vívott összecsapásról érkező hírek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik