Nagyvilág

Ellenzéki győzelem Lengyelországban

Lengyelországban a vasárnapi előre hozott parlamenti választást az exit poll adatok szerint az ellenzéki, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) nyerte meg a szavazatok 43,7 százalékával.

Második helyen végzett a jelenleg kormányzó nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), amely a szavazatok 30,4 százalékát kapta. Bekerült még a parlamentbe balközép ellenzéki Baloldal és Demokraták (LiD) szavazatok 13,3 százalékával, illetve a Lengyel Parasztpárt (PSL) 8,4 százalékkal az urnáktól távozó szavazók megkérdezésén alapuló felmérés szerint.


A választási részvétel az előzetes adatok szerint országosan 53,2 százalék volt, a nagyvárosokban, így Varsóban ennél is magasabb százalékban járultak az urnákhoz a szavazók, míg a falvakban valamivel alacsonyabb volt a szavazási kedv.



Ellenzéki győzelem Lengyelországban 1

Lech Kaczynski lengyel elnök a feleségével az urnánál (fotó: MTI/EPA)


Közvélemény-kutatási felmérések szerint a választási részvétel országosan elérte az 52 százalékot, de a nagyvárosokban, és különösen Varsóban ennél is jóval magasabb volt. A lengyel fővárosban a szavazási kedv a választás utolsó óráiban olyan magasra szökött, hogy több választókörzetben elfogytak a szavazócédulák, és a központi raktárból kellett pótlást vinni, ezért a választókörökben szünetet kellett tartani. Az 1993-as parlamenti választások óta ilyen magas részvételi arányt nem regisztráltak Lengyelországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik