Nagyvilág

A britek már Iránban kommandóznak

Brit speciális erők - az SAS kommandósai - több műveletet is végrehajtottak iráni területen az elmúlt hónapokban - írja a The Sunday Times, védelmi forrásokra hivatkozva.

Az Iráni Forradalmi Gárdák különleges egységei (Al-Quds) elleni titkos háborúban legalább hat komoly fegyveres összetűzés volt az SAS és az iráni erők, illetve siíta milíciák tagjai között, melyek következtében az iráni hadsereg nehéztüzérséget is bevetett, nemegyszer iraki célpontok ellen.

A The Sunday Times cikke hozzáteszi: magasrangú brit tisztek aggódnak, hogy az Irakban a különböző felfegyvezett miliíciák között nemrég létrejött tűzszünetet Teherán a fegyverszállítások felgyorsítására használja. Így később a basrai repülőteret ellenőrző csapataik ellen tudna ugyanis támadni.


Támadást készítenek elő?

Az utóbbi időben több egybehangzó jelentés szerint amerikai különleges egységek iráni területen hajtottak végre műveleteket, előkészítve egy esetleges támadást az ország ellen. Brit források szerint kommandósaik egyelőre csak a fegyvercsempészek ellen léptek fel. Közben erősödik az amerikai-brit hírszerzői együttműködés, így például a briteknek több mint 70 fárszi szakértőjük van, akik ellenőrzik a iráni belső kommunikációt, és az információkat megosztják az amerikaiakkal.

Az Al-Quds erők intenzív fegyverszállításokba kezdek nemcsak az iraki siíta miliícák, de az afganisztáni tálibok részére is. Hivatalosan Nagy-Britannia tartózkodott eddig attól, hogy Teheránt tegye felelőssé mindezekért. Magasrangú brit vezetők azonban eliserték a The Timesnak, hogy e tevékenység nem lenne lehetséges az iráni vezetés támogatása nélkül. Qasszem Szulejmani tábornok, az Al-Quds parancsnoka, közvetlen kapcsolatban áll Ali Khamenei ajatollahhal, irán legfelső vezetőjével – teszi hozzá a cikk.


Irán támogatja Irakot

Rahim Noei Aqdam, az iráni belügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője Kuvaitban kijelentette, hogy “az idegen erők jelenléte Irakban előkészítette a terepet a terrorista műveletek és a bűnözés számára.”


Az IRNA hivatalos hírügynökség szerint Aqdam azt is mondta, hogy “Irán teljes mértékben támogatja Irakot. Jelenleg az egyik kiemelt program a rendőri erők kiképzése, s ezáltal a választott kormány erősítése. Az iraki kormány eddig 22 kérést fogalmazott meg Teherán felé a biztonság konszolidálását illétően, s mi mindet elfogadtuk.” Irán komoly pénzügyi hátteret biztosít “a törvénytelen határátlépések és a csempészet megelőzésére” – mondta az iráni tiszviselő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik